Νέα Μέσα: Σκεφθείτε … συνδεσµικά

Των Michael Schudson και Katherine Fink  Μετάφραση από τα αγγλικά: Βασιλεία Λιούλη Πώς χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης τους υπερσυνδέσμους; Αν κρίνουμε από ορισμένες ιστοσελίδες, όχι και πολύ αποτελεσματικά. Αρκετοί ερευνητές της δημοσιογραφίας παρατήρησαν ότι συγκριτικά με τα blogs, τα ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά άρθρα παρέχουν ελάχιστους υπερσυνδέσμους. Επιπλέον, οι περισσότεροι υπερσύνδεσμοι που εμφανίζονται στα ειδησεογραφικά άρθρα οδηγούν σε… View Article
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
798357_99582144

Υπερσύνδεσμοι σε Νέα και Παραδοσιακά Μέσα

Των Michael Schudson και Katherine Fink  Μετάφραση από τα αγγλικά: Βασιλεία Λιούλη

Πώς χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης τους υπερσυνδέσμους; Αν κρίνουμε από ορισμένες ιστοσελίδες, όχι και πολύ αποτελεσματικά. Αρκετοί ερευνητές της δημοσιογραφίας παρατήρησαν ότι συγκριτικά με τα blogs, τα ηλεκτρονικά ειδησεογραφικά άρθρα παρέχουν ελάχιστους υπερσυνδέσμους. Επιπλέον, οι περισσότεροι υπερσύνδεσμοι που εμφανίζονται στα ειδησεογραφικά άρθρα οδηγούν σε άλλες σελίδες εντός της ιστοσελίδας του εκάστοτε οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται στους αναγνώστες οι πιο χρήσιμες πληροφορίες.

Νέα και παραδοσιακά Μέσα

Για ποιο λόγο οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αντιστέκονται στη χρήση υπερσυνδέσμων προς εξωτερικές ιστοσελίδες; Ορισμένοι ερευνητές επιχείρησαν να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα σε ένα ηλεκτρονικό άρθρο με τίτλο New Media & Society («Η Κοινωνία και τα Νέα Μέσα»), το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Tsan-Kuo Chang από το City University του Χονγκ-Κονγκ και οι συνεργάτες του, Brian G. Southwell (RTI International), Hyung-Min Lee και Yejin Hong (University of Minnesota), πραγματοποίησαν έρευνα στο πλαίσιο της οποίας ρώτησαν αμερικανούς συντάκτες εφημερίδων και τηλεοπτικούς διευθυντές ειδήσεων αναφορικά με τους υπερσυνδέσμους. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις σχετικά με το εάν θα υπάρξει κάποιος σύνδεσμος και με τι σχετίζονταν με οικονομικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ένας σύνδεσμος που οδηγεί σε μία εξωτερική ιστοσελίδα ωθεί τους αναγνώστες να εγκαταλείψουν την αρχική ιστοσελίδα, ενώ οι εσωτερικοί σύνδεσμοι τους ωθούν να επισκεφθούν περισσότερες σελίδες της αρχικής ιστοσελίδας, με αποτέλεσμα τα καλύτερα ποσοστά επισκεψιμότητας και, θεωρητικά, την αύξηση των διαφημιστικών εσόδων. Οι συγγραφείς κατέληξαν περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι «μια εθνοκεντρική δημοσιογραφική πρακτική» οδήγησε τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στη συχνότερη χρήση συνδέσμων που οδηγούν σε αμερικανικές ιστοσελίδες, παρά σε ιστοσελίδες ξένων μέσων ενημέρωσης, κυβερνήσεων και οργανισμών.

Οι οικονομικοί παράγοντες και ο εθνοκεντρισμός αποτελούν πιθανές ερμηνείες για τις επιλογές μέρους των ειδησεογραφικών οργανισμών όσον αφορά τη χρήση υπερσυνδέσμων. Εντούτοις, δεν είναι ξεκάθαρη η λογική βάσει της οποίας οι μελετητές κατέληξαν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Καταρχάς, μόνο το 9,6 % των ερωτηθέντων στην έρευνα αυτή θεώρησαν τους συνδέσμους που οδηγούσαν σε εξωτερικές ιστοσελίδες ως «οικονομικό ατόπημα» –ποσοστό αρκετά χαμηλό για να στηρίξει την εξήγηση του Chang και των υπολοίπων αναφορικά με τα οικονομικά. Και παρόλο που οι ερωτηθέντες στη έρευνα υπέδειξαν την προτίμησή τους για τη χρήση υπερσυνδέσμων που οδηγούν σε αμερικανικές ιστοσελίδες, ο λόγος της προτίμησης αυτής δεν είναι σαφής. Ενδεχομένως οι διευθυντές ειδήσεων να θεωρούν τη δημοσιογραφική τους δουλειά ανώτερη από εκείνη των ξένων ανταγωνιστών τους. Ενδεχομένως, βέβαια, η σύνδεση με ξένες ιστοσελίδες να μην ενδείκνυται ιδιαίτερα για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που καλύπτουν σε τοπικό επίπεδο αστυνομικό δελτίο, πολιτικά ή εκπαιδευτικά θέματα.

O Michael Schudson διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Columbia, στο προπτυχιακό πρόγραµµα Δηµοσιογραφίας.
Η Katherine Fink είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τµήµα Επικοινωνίας του Πανεπιστηµίου Columbia.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published.