Η αδελφότητα των θαρραλέων ρεπόρτερ

Της Edirin Oputu * Κάθε φορά που ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας θεληματικής και θαρραλέας γυναίκας, σχεδόν πάντοτε είναι δημοσιογράφος. Ως φόρο τιμής, λοιπόν, προς τη Murphy, χαιρετίζουμε και άλλα τολμηρά κορίτσια του Τύπου, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Η αδελφότητα των θαρραλέων ρεπόρτερ Photographer Laura Lee Moreau via unsplash.com Creative Commons CC0 license
24 September, 2014

 

Η αιώνια εµµονή µας µε την «ατρόµητη δηµοσιογράφο»
Της Edirin Oputu *
Μετάφραση: Ελένη Παύλου

 

Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που η CandiceBergen πρωτοεμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας ως MurphyBrown – η ευφυής, οξύθυμη πολιτική ρεπόρτερ μιας ειδησεογραφικής εκπομπής του τύπου CBSNews, με τίτλο FYI.

Επί δέκα χρόνια η Murphy βγάζει τα προς το ζην αλλάζοντας καμιά εκατοστή δουλειές, αντιμετωπίζει θαρραλέα τις καθημερινές αναποδιές και για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας κωμικής τηλεοπτικής σειράς, συνδυάζει με διάφορες ταχυδακτυλουργίες την καριέρα της ως τηλεοπτική ρεπόρτερ με τη ζωή της ως ανύπαντρη μητέρα.

Όταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ DanQuayle καυτηρίασε τη σειρά επειδή παρουσίαζε μια ανύπαντρη μητέρα και στρεφόταν εναντίον των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, οι σεναριογράφοι έδωσαν τη δική τους απάντηση μέσω ενός επεισοδίου: η Murphy ξεφόρτωσε ένα ολόκληρο φορτίο πατάτες έξω από το σπίτι του Quayle.

Κάθε φορά που ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας θεληματικής και θαρραλέας γυναίκας, σχεδόν πάντοτε είναι δημοσιογράφος. Ως φόρο τιμής, λοιπόν, προς τη Murphy, χαιρετίζουμε και άλλα τολμηρά κορίτσια του Τύπου, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

1940

HildyJohnson, HisGirlFriday

Δακτυλογραφεί όσο γρήγορα μιλάει: η αρχετυπική εικόνα της κινηματογραφικής παρουσιάστριας ειδήσεων προέκυψε περίπου τυχαία. Όταν ο σκηνοθέτης HowardHawks αποφάσισε να μεταφέρει το έργο των BenHecht και CharlesMacArthur, TheFrontPage στη μεγάλη οθόνη, κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών ακροάσεων έβαλε μια γραμματέα να διαβάσει τον (αντρικό) ρόλο του Hildy. Ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το αποτέλεσμα που ζήτησε να ξαναγράψουν το σενάριο, και το ρόλο του Hildy να τον υποδυθεί τελικά γυναίκα.

1970-77

Mary Richards,
The Mary Tyler Moore Show

HMary, παραγωγός στον (φανταστικό) τηλεοπτικό σταθμό της Μινεάπολις, WJM, ήταν μια ανύπαντρη, ανεξάρτητη καριερίστα που συμμετείχε στις εκστρατείες υπέρ της ίσης αμοιβής των γυναικών και ήταν διατεθειμένη να πάει στη φυλακή παρά να αποκαλύψει τις πηγές της, αλλά και μπορούσε να σταθεί σε μια πολύβουη διασταύρωση και να πετάξει το καπέλο της στον αέρα με τρόπο μοναδικό, όπως κανένας άλλος.

1973-76, 1983, 1993, 2006-11

SarahJaneSmith, DoctorWho

Η σύντροφος του DoctorWho, η SarahJane, μπορούσε με αξιοζήλευτη ικανότητα να μοιράζει το χρόνο της πότε αρχειοθετώντας έγγραφα και άλλοτε πολεμώντας εξωγήινους και εξερευνώντας το χρόνο και τις άλλες σχετικές διαστάσεις του σύμπαντος. Και αυτό δεν έγινε μόνο μια φορά ούτε δυο, αλλά συνολικά τέσσερις.

1978

LoisLane, Superman

Η καλύτερη δημοσιογράφος της DailyPlanet αλλά και ο επικρατέστερος έρωτας του Σούπερμαν. Εμφανίστηκε στο πρώτο τεύχος του κόμικ Σούπερμαν το 1938 και έκτοτε κυνηγάει ειδήσεις. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο λαβράκι (ο ClarkKent και ο Σούπερμαν είναι το ίδιο πρόσωπο) βρισκόταν ακριβώς κάτω από τη μύτη της.

1979

KimberlyWells, TheChinaSyndrome

Αυτόπτης μάρτυρας η ίδια της δυσλειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα και του επακόλουθου κουκουλώματος της υπόθεσης, η παρουσιάστρια ειδήσεων της τηλεόρασης KimWells δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να αποκαλύψει την αλήθεια.

1987

JaneCraig, BroadcastNews

Η Jane, μια πανέξυπνη παραγωγός ειδήσεων, επιρρεπής σε νευρικούς κλονισμούς, ήταν αφενός εργασιομανής αφετέρου σταυροφόρος κατά της έκλυσης των δημοσιογραφικών ηθών.

2009 έως σήµερα

Shauna Malwae-Tweep, Parks and Recreation

Η Shauna, ρεπόρτερ της PawneeJournal (υποτίθεται μιας τοπικής εκδοχής της WashingtonPost), εξιστορεί με χιούμορ τις χάρες αλλά και τα βάσανα της ζωής σε μια μικρή πόλη, συντάσσοντας μεταξύ άλλων εμβριθή άρθρα για το πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας με τα ρακούν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα ορυχείο σε πάρκο.

2013 έως σήµερα

Zoe Barnes, House of Cards

Ασυγκράτητα φιλόδοξη και χωρίς ηθικές αναστολές, η Zoe θα έκανε τα πάντα για να βγάλει λαβράκι, και νιώθει σαν στο σπίτι της στο βόρβορο των ραδιουργιών του κεντρικού χαρακτήρα της σειράς, FrancisUnderwood. CJR

 

* Η Edirin Oputu είναι είναι βοηθός αρχισυντάκτη στο CJR.

Leave a Reply

Your email address will not be published.