Η Δημοσιογραφία των πολιτών

Της Sara Morrison* Η SP, ως «Διαδικτυακός μεσολαβητής», προστατεύεται από οποιαδήποτε δυσφημιστική ανάρτηση πραγματοποιήσουν οι συνεργάτες της, σύμφωνα με τα διατάγματα περί Ευπρέπειας στην Επικοινωνία και Ψηφιακών Δικαιωμάτων στη Νέα Χιλιετία (Communications Decency – Digital Millennium Copyright).
Η Δημοσιογραφία των πολιτών Photo sacramentopress.com screenshoot 31/12/2016 11:06 GTM +2
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

 

«Στις καλές και στις κακές στιγµές», η Sacramento Press αφήνει τους αναγνώστες να γράφουν τις ειδήσεις

Της Sara Morrison*
Μετάφραση: Νίκος Μιχαλίτσης

Η SP έχει έναν αρχισυντάκτη πλήρους απασχόλησης, δύο συντάκτες πλήρους απασχόλησης, και πάνω από 1500 «βοηθούς της κοινότητας», αμισθί. Ο Ilfeld αναφέρει πως περίπου 110 άτομα γράφουν 300 άρθρα μηνιαίως – έναν αριθμό που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αδιανόητο».

Οι συνεργάτες απλώς δημιουργούν ένα λογαριασμό, συμφωνούν με τους όρους χρήσης κι έπειτα μπορούν να ανεβάσουν απευθείας το άρθρο τους στην ιστοσελίδα. Σε μια τόσο ανοιχτή πλατφόρμα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα – για παράδειγμα, διαφημίσεις που πλασάρονται ως άρθρα, είτε αναρτήσεις ανθρώπων με ψυχολογικές διαταραχές.

Η SP, ως «Διαδικτυακός μεσολαβητής», προστατεύεται από οποιαδήποτε δυσφημιστική ανάρτηση πραγματοποιήσουν οι συνεργάτες της, σύμφωνα με τα διατάγματα περί Ευπρέπειας στην Επικοινωνία και Ψηφιακών Δικαιωμάτων στη Νέα Χιλιετία (Communications Decency – Digital Millennium Copyright). Ο Ilfeld σχολιάζει φιλοσοφημένα τις ποιοτικές διακυμάνσεις των άρθρων της SP: «Αν θες να μοιάσεις περισσότερο στο Twitter παρά στους New York Times, πρέπει να ανέχεσαι τις μπούρδες».

Στην πραγματικότητα, όλως περιέργως ελάχιστα από αυτά τα άρθρα είναι μπούρδες. Τα άρθρα καλύπτουν όλα τα θέματα που περιμένει κανείς να διαβάσει σε μια τοπική εφημερίδα.

Ο Ilfeld προτιμάει να αποκαλεί τους συντάκτες του «βοηθούς της κοινότητας» παρά δημοσιογράφους. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος, λέει, είναι ψυχρός παρατηρητής. Οι χρήστες της SP συχνά εμπλέκονται στα θέματα που γράφουν. Αυτή η εμπλοκή είναι που τους οδήγησε εξαρχής στην SP – τους αρέσει να είναι ενεργά μέλη της κοινότητάς τους.

Ο Ilfeld προσπαθεί να τους προσφέρει την ίδια ακριβώς αίσθηση, ότι «ανήκουν κάπου», μέσα από τα σεμινάρια της SP και με τη διοργάνωση έκτακτων συναντήσεων. Το γράψιμο ενός άρθρου, σύμφωνα με τον Ilfeld, είναι ένας τρόπος «ανάπτυξης κοινωνικού κεφαλαίου στους κόλπους μιας ομάδας ανθρώπων». Και οι συναντήσεις είναι το μέρος όπου «εξαργυρώνεις»» αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο.

Μέχρι στιγμής, ο Ilfeld είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα. Αν και η SP δεν είναι κερδοφόρα, αποφέρει έσοδα της τάξης των 30.000 δολαρίων το μήνα. Η ιστοσελίδα δέχεται 200.000 περίπου επισκέψεις μηνιαίως – 85.000 από τις οποίες αφορούν μοναδικούς επισκέπτες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό νούμερο, αφού το Σακραμέντο έχει 470.00 κατοίκους και η μέση εβδομαδιαία κυκλοφορία της Sacramento Bee ανέρχεται στα 202.022 φύλλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Κυκλοφορίας (Audit Bureau of Circulation) του 2011.

Το πιο ενεργό μέλος του προσωπικού της SP, είτε πληρώνεται είτε όχι, είναι πιθανόν ο ίδιος ο Ilfeld. «Δεν είμαι δημοσιογράφος», λέει. «Απλώς αγαπάω πολύ την πόλη μου». CJR

* Η Sara Morrison είναι πρώην συντάκτρια του Columbia Journalism Review.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed here.