Μια περιήγηση στη «δημοσιογραφία» του σήμερα        

Του Νίκου Αγγελίδη* «δημοσιογραφία» του σήμερα… δύσκολοι καιροί…
κανάλια Το χάδι-φάπα από το καλό αφεντικό
19 November, 2017
Tagged:
Του Νίκου Αγγελίδη*

Τα ‘μαθες τα νέα; Ε… τώρα πια μεταδίδονται με ταχύτητα αστραπής. Ανεξέλεγκτα, χωρίς φραγμούς και όρια, χωρίς μέτρο. Όχι δεν με έπιασε κανένας εξωφρενικός συντηρητισμός. Παρακολουθώ και εγώ, με αγωνία και απόγνωση, τη διολίσθηση της «ελευθερίας του λόγου» μέσα από στοχευμένα, επί παραγγελία «δημοσιογραφικά» χτυπήματα.

Είναι αλήθεια πως η ενημέρωση έχει πάρει μια νέα, σταθερή πλέον, μορφή για τη μάζα των πολιτών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν λογιών-λογιών ειδήσεις, πολλές από τις οποίες είναι περίτεχνα καμουφλαρισμένες με ένα «εύπεπτο» περιτύλιγμα.

Αποτελεί αγώνα δρόμου για τα επιτελεία κάποιων κομμάτων (και όχι μόνο…) η ενημέρωση με κοντρόλ, όπως αυτά που χρησιμοποιούν τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια των παιδιών. Μόνο που το χειριστήριο δεν το κρατούν παιδιά, ούτε εμείς, το κρατούν με «τέχνη» και τεχνική τα στρατευμένα επιτελεία που δίνουν «μάχες» για να κερδίσουν τον αγώνα της παραπληροφόρησης. Να δείτε με τι τέχνη ξέρουν να ρίχνουν το αυτοκινητάκι… με δύναμη και κατά μέτωπο, στον τοίχο!

Το δύσκολο για τον ανυποψίαστο πολίτη είναι η εξακρίβωση της πληροφορίας. Επιθεωρητές Κλουζώ καταντήσαμε στην προσπάθεια πραγματικής ανάγνωσης μιας είδησης.

Στον στρατό των στρατολογημένων, περιλαμβάνονται καλοδουλεμένα μηχανάκια, επαγγελματίες που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά και σκύβουν με «υπερηφάνεια» το σβέρκο για να δεχτούν το χάδι-φάπα από το «καλό αφεντικό».

Η μετατροπή του «χώρου» σε ένα καλοκουρδισμένο (για εκείνους) και κακοκουρδισμένο για την κοινωνία ρολόι είναι το δεδομένο της εποχής.

Είναι δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας έναν καθημερινό αγώνα ενημέρωσης των συνανθρώπων μας για το πώς μπορούν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές της – κατά παραγγελίαν – ενημέρωσης.

Στο απαύγασμα όλων αυτών, η κοινωνία βρίσκεται ανοχύρωτη, ανάμεσα στις βολές και τα πυρά που δέχεται με κάθε τρόπο από διάφορα μέτωπα. Ειδικότερα από το μέτωπο των Μέσων Ενημέρωσης, όπου η εισαγωγή… νέων εργαλείων διαχείρισης επιτρέπει με άνεση σε ορισμένους (πολλούς), να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Με συνταγές του παρελθόντος και «τεχνογνωσία» του μέλλοντος.

Δύσκολοι καιροί…

Τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο.•

*Ο Νίκος Αγγελίδης σπούδασε δημοσιογραφία στο Connecticut School of Broadcasting στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στη Νέα Υόρκη σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες και επί σειρά ετών διετέλεσε ανταποκριτής ελληνικών Μέσων στις ΗΠΑ. Από το 2001 εργάζεται στην ΕΡΤ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του με τίτλο Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.