Editorial 1ου τεύχους

Tης Σοφίας Ιορδανίδου* Στο ξεκίνημα μιας πορείας διαγράφονται ήδη οι επιδιώξεις και η εσωτερική λογική της, όσο κι αν στη συνέχεια μπορεί να μετασχηματιστούν με βάση τις περιστάσεις. Εδώ, το ξεκίνημα είναι το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΑΠΚΥ, το οποίο στη φιλοσοφία του είχε εξαρχής το άνοιγμα του προβληματισμού του στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας.
26 June, 2013
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Tης Σοφίας Ιορδανίδου*

Στο ξεκίνημα μιας πορείας διαγράφονται ήδη οι επιδιώξεις και η εσωτερική λογική της, όσο κι αν στη συνέχεια μπορεί  να μετασχηματιστούν με βάση τις περιστάσεις. Εδώ, το ξεκίνημα είναι το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του ΑΠΚΥ, το οποίο στη φιλοσοφία του είχε εξαρχής το άνοιγμα του προβληματισμού του στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας.

Το Πρόγραμμα δεν εστιάζει «μόνο» στη Γραφή & Ανάγνωση των Μέσων Επικοινωνίας, ούτε διδάσκει «απλώς»  τεχνικές. Επιχειρεί να εξετάσει τις προσλαμβάνουσες, αν όχι και τις προκαταλήψεις, με τις οποίες προσέρχεται κάποιος  στα γνωστικά αυτά πεδία, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ενσωματώνει στην προσέγγισή του όσα  συμβαίνουν κάθε φορά «εκτός των τειχών». Επιχειρεί ακόμη να προβάλει τη λογική της συνεχούς αναζήτησης και  διεύρυνσης των οριζόντων.

Οι παραπάνω θέσεις απαντούν ενδεχομένως στο ερώτημα τι νόημα έχει να ξεκινάει, σήμερα, η έκδοση ενός περιοδικού στον χώρο της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας και μάλιστα ενός καθιερωμένου ακαδημαϊκού περιοδικού, όπως το Columbia Journalism Review. Με τη λογική αυτή, με βάση εξόρμησης την Κύπρο, με ορίζοντα τον ευρύτερο Ελληνισμό και με στόχο να λειτουργήσουμε αμφίδρομα με τον Κόσμο εκτός των (εδώ: γλωσσικών) Τειχών, ξεκινάει την προσπάθειά της η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ».

Το περιοδικό θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης, ανάδειξης, αντιπαράθεσης ιδεών, απόψεων, πληροφοριών, στάσεων –όλων των αυτονόητων συστατικών που συγκροτούν τη Δημοσιογραφία και την Επικοινωνία– και μάλιστα σε μια εποχή όπου η κοινωνία, η οικονομία, η αγορά, ο επαγγελματικός χώρος γνωρίζουν ακραίες συνθήκες κρίσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Υπ’ αυτήν την έννοια οι ευχαριστίες, που παραδοσιακά κλείνουν ένα τέτοιο εισαγωγικό σημείωμα, στρέφονται προς όλους (και είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους φιλοξενούνται στις σελίδες του τεύχους ή/και είναι παρόντες στην ταυτότητα) όσοι προσπάθησαν, βοήθησαν και στήριξαν τα πρώτα μας βήματα.

Επίσης, προς τον Πρόεδρο του ΑΠΚΥ κ. Κωστή Χρίστου και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, που στήριξαν το εγχείρημα από την αρχή, καθώς και σε όλους τους σπουδαστές, που με τον τρόπο τους καθένας και καθεμιά συμμετείχαν στη ζύμωση που οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Τέλος, όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ υπό τις ιδιαίτερα δύσκολες παρούσες συνθήκες: τα δικαιώματα και μόνον για την Ελληνική έκδοση του CJR αποτέλεσαν ένα σοκ, ελάχιστα διαπραγματεύσιμο –αν δεν είχε υπάρξει η στήριξη της Γιάννας Αγγελοπούλου στο ξεκίνημά μας.

Ελπίζουμε ο αναγνώστης, όπου μας συναπαντήσει, να μας εύχεται καλή πορεία. Χρειαζόμαστε όλες τις ευχές!

*Η Σοφία Ιορδανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΚΥ και ακαδηµαϊκή υπεύθυνη του Mεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών «Επικοινωνία & Δηµοσιογραφία».
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

1 Comment

  • Σας ευχομαι καλη επιτυχία στην τόσο δύσκολη προσπάθειά σας στον κόσμο των Media! Οι απόψεις, οι προτάσεις και οι αντιπαραθέσεις πιστεύουν ότι θα μας βοηθήσουν να δούμε την πολιτική και τους πολιτικούς με άλλο μάτι στην κρίση που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα και η οικονομία…

Leave a Reply

Your email address will not be published.