Ειδήσεις του ΜΠΣ – Retreat 2013

Της Μαρίας Ζαντή* Το Retreat αποτελεί την πρώτη ετήσια συνάντηση γνωριμίας φοιτητών και διδασκόντων· σκοπός του είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων, συμβάλλοντας στην εδραίωση πνεύματος κοινότητας, ομάδας και συνεργασίας.
18 February, 2014
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Της Μαρίας Ζαντή*

Retreat 2013

Το ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δημοσιογραφία» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Retreat 2013 στις 4-6 Οκτωβρίου 2013 στο χωριό Αγρός Κύπρου (ξενοδοχείο Ρόδον). Το Retreat αποτελεί την πρώτη ετήσια συνάντηση γνωριμίας φοιτητών και διδασκόντων· σκοπός του είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων, συμβάλλοντας στην εδραίωση πνεύματος κοινότητας, ομάδας και συνεργασίας.

Στόχος του Retreat 2013 ήταν η ενημέρωση και εξοικείωση ειδικά των νεοεισερχόμενων φοιτητών με τα βασικά στοιχεία του προγράμματος (δομή, περιεχόμενο, μεθοδολογία, χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, δραστηριότητες) και η άντληση ανατροφοδότησης από τους δευτεροετείς φοιτητές και τους πρώτους αποφοίτους, μέσα από τις εργασίες και τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν.

Κατά τη διάρκεια του Retreat 2013 πραγματοποιήθηκαν δυο ημερίδες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την πρώτη, με τίτλο «Κύπρος και Προπαγάνδα μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης», συντόνισε ο Χρ. Χρυσάνθου, μέλος ΣΕΠ του ΑΠΚΥ, και μετείχαν οι Αχ. Αιμιλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γ. Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Α. Παναγιώτου, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Frederick και Μ. Κοντός, πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος. Η Σ. Ιορδανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΚΥ παρενέβη με σχόλια.

Η δεύτερη ημερίδα αφορούσε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Η Jahna Otterbacher, λέκτορας του ΑΠΚΥ και ακαδημαϊκή υπεύθυνη του ΜΠΣ, και η Λ. Τσενέ, μέλος ΣΕΠ του ΑΠΚΥ παρουσίασαν έρευνα για τη συμμετοχή των φοιτητών του προγράμματος στα social media, ενώ η Β. Καϊμάκη, μέλος ΣΕΠ του ΑΠΚΥ και η Ι. Ηλιάδη, διδακτορική φοιτήτρια του προγράμματος, περιηγήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και παρουσίασαν τη χρήση και τον τρόπο ένταξής τους στο ΜΠΣ.

Όλες οι δράσεις του προγράμματος μεταδόθηκαν σε πραγματικό χρόνο στις κύριες πλατφόρμες των social media με τη χρήση του hashtag #Retreat2013.

Τελετή αποφοίτησης ΑΠΚΥ 2013

Οι πρώτοι απόφοιτοι του ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δημοσιογραφία» είναι γεγονός! Στην VΙ Τελετή Αποφοίτησης για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, που διοργάνωσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 15 Νοεμβρίου 2013, απονεμήθηκαν οι πρώτοι τίτλοι σπουδών στους φοιτητές που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον κύκλο σπουδών τους.

Προκήρυξη εγγραφών ακαδημαϊκού έτους 2014-15

Tο ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δημοσιογραφία» δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους υποψήφιους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2014.

Σκοπός του ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δημοσιογραφία» είναι η παροχή σε ανώτερο επίπεδο, μέσα από τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και εργαλείων, που είναι απαραίτητα σε όσους επιθυμούν να εργαστούν είτε ήδη εργάζονται στο χώρο της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας, έτσι ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στο νέο, ψηφιακό περιβάλλον. Επίσης, το πρόγραμμα απευθύνεται γενικότερα σε άτομα που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στους παραπάνω τομείς και να αποκτήσουν την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και τη γνώση (Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: εδώ).

Προκήρυξη εγγραφών σε διαδικτυακά σεμινάρια

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε όλες τις επιστήμες τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή της τεχνολογίας καθιστούν επιτακτική την απόκτηση τεχνογνωσίας. Η κατάρτιση, ως τρίτη συνιστώσα της εκπαίδευσης, καλύπτει αυτό το κενό με την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθίσταται σημαντικός παράγοντας επιμόρφωσης των επαγγελματιών αλλά και του ευρύτερου κοινού σε σύγχρονα θέματα αιχμής, με την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό το ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δημοσιογραφία», με στόχο την ουσιαστική γνώση των νέων μορφών ενημέρωσης και επικοινωνίας, εγκαινιάζει μια σειρά online πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης για τα social media.

Τα σεμινάρια αυτά στοχεύουν στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες όχι μόνο των επαγγελματιών της Επικοινωνίας, αλλά και όσων επιθυμούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες σε συγκεκριμένα πεδία, είτε για την προσωπική τους αυτοβελτίωση είτε για την ενδυνάμωση της επιχείρησής τους και την ενημέρωση της κοινότητάς τους.

Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές όλο το χρόνο. Με τη συμπλήρωση 25 ατόμων, σχηματίζεται τμήμα και προσφέρεται το σεμινάριο. (Περισσότερες πληροφορίες: εδώ).

Διαλέξεις

Το ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δημοσιογραφία», στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που προσφέρει στους φοιτητές, προσκαλεί ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες για σειρά διαλέξεων.

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (και μέχρι την έκδοση του τεύχους αυτού) πραγματοποιήθηκαν οι εξής διαλέξεις, που μεταδόθηκαν μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ:

  • «Διαμεσολαβημένη επικοινωνία και καταναλωτής των Μέσων: Μια κοινωνικο-ιστορική ανάγνωση της διαμεσολάβησης», με ομιλητή τον πολιτικό επιστήμονα Ευάγγελο Λιότζη, υποψήφιο διδάκτορα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • «Η ρητορική κατασκευή του φόβου στον δημοσιογραφικό λόγο», με ομιλήτρια την Μυρσίνη Δογάνη, μέλος του Ομίλου Ρητορικής Επικοινωνίας και Πειθούς του ΚΕΔΕΥ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
  • «Προετοιμάζοντας τη διαχείριση μιας κρίσης: το Σχέδιο, το Μήνυμα και Διδάγματα προς Αποφυγή», με ομιλητή τον πολιτικό επιστήμονα και επικοινωνιολόγο Παναγιώτη Τσιλιγιάννη.
  • «Η σύγκριση της δημοσιογραφίας στα συμβατικά και τα διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης», με ομιλητή τον δημοσιογράφο Χριστόφορο Παπαστυλιανού.

Η Δημοσιογραφία του ΑΠΚΥ στον Φιλελεύθερο

Το πανεπιστήμιο, ως ο κατεξοχήν χώρος παραγωγής της γνώσης, έχει υποχρέωση και καθήκον να τη διαχέει, εμπλουτίζοντας τη σχέση του δημόσιου πανεπιστημίου με την κοινωνία. Με αυτή τη φιλοσοφία, το ΑΠΚΥ εγκαινίασε και επίσημα το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 τη συνεργασία του περιοδικού Δημοσιογραφία με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Το περιοδικό Δημοσιογραφία, η ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review, είναι ο καρπός της συνεργασίας του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ με το Graduate School of Journalism του Columbia University, την «πανεπιστημιακή σχολή των Πούλιτζερ» και υπεύθυνη για την απονομή των ομώνυμων βραβείων.

Έτσι, οι αναγνώστες του Φιλελεύθερου θα έχουν την ευκαιρία να διαβάζουν τις απόψεις και τις έρευνες κορυφαίων προσωπικοτήτων της Επικοινωνίας, των γραμμάτων και των τεχνών, που φιλοξενούνται στις σελίδες της Δημοσιογραφίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΑΠΚΥ Κ. Χρίστου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γ. Μαρκοπουλιώτης και ο Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Φιλελεύθερου Π. Πέτρου. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Victor Navasky, εκδότης του περιοδικού Columbia Journalism Review και καθηγητής στο Columbia Journalism School. Τη θεματολογία του περιοδικού παρουσίασε ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος και ο καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Χαρίδημος Τσούκας.

Call for papers

Ανακοινώνεται η πρόσκληση για υποβολή άρθρων για το τέταρτο τεύχος του περιοδικού Δηµοσιογραφία, ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review, µε θέµα:

Έξοδος από το ευρώ ή «ευρώ του νότου»: ποιο επιχείρηµα οδηγεί τη συζήτηση, το πολιτικό, το οικονοµικό ή το κοινωνικό;

Τα υποβαλλόµενα κείµενα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 1500 λέξεις. Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να τα αποστείλουν µέχρι τις 15 Μαρτίου 2014 στη διεύθυνση dimosiografia@cjr.press.cy.

Τα άρθρα θα κριθούν µε τη διαδικασία του peer review από Ακαδηµαϊκή Επιτροπή την οποία απαρτίζουν µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

* Η Μαρία Ζαντή είναι λειτουργός του Ανοικτού Πανεπιστηµίου Κύπρου και απόφοιτος του ΜΠΣ «Επικοινωνία & νέα Δηµοσιογραφία».
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published.