Ειδήσεις του ΜΠΣ

Του ∆ώρου ∆ωροθέου* Με το σύνθημα Επικοινωνώ, δικτυώνομαι, δημοσιεύω, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), υποδέχεται τους φοιτητές του για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
18 December, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Του  ∆ώρου ∆ωροθέου*

Αναδιάρθρωση του προγράμματος

Με το σύνθημα Επικοινωνώ, δικτυώνομαι, δημοσιεύω, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), υποδέχεται τους φοιτητές του για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Τρεις πρακτικές με καθοριστική σημασία στον υπερ-επικοινωνιακό κόσμο μας, όπου η αξία, η εικόνα και η θέση του καθενός μας, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα, καθορίζεται από το πόσο εύστοχα και αποτελεσματικά ασκεί την τέχνη και την τεχνική της επικοινωνίας, της δικτύωσης και της δημοσίευσης, αξιοποιώντας τα νέα και συνεχώς μεταβαλλόμενα Μέσα.

Το ΜΠΣ Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του ΑΠΚΥ έρχεται να απαντήσει σε αυτήν ακριβώς την επιτακτική ανάγκη για γνώση και αποτελεσματικότητα, συνδυάζοντας τη θεωρητική εμβάθυνση με την απαιτούμενη πρακτική κατάρτιση.

Η αναδιάρθρωση του ΜΠΣ, αλλά και η πρόσθεση στην ονομασία του τίτλου σπουδών της ‘νέας Δημοσιογραφίας’ κρίθηκε επιτακτική σε ένα περιβάλλον όπου τόσο η επικοινωνία όσο και η δημοσιογραφία μεταβάλλονται συνεχώς. Η δημοσιογραφία πλέον δεν ασκείται –μόνο– με τον παραδοσιακό τρόπο και η επικοινωνία δεν έχει πλέον διακριτά ´όριαª μέσα στο σύγχρονο-ασύγχρονο κόσμο που ζούμε.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, το ΜΠΣ έχει αναδιαμορφώσει το χαρακτήρα και το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επαγγελματιών του χώρου της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας. Σε αυτό το πλαίσιο διαφοροποιήθηκαν και οι θεματικές του προγράμματος με την εμβάθυνση των διδακτικών υλικών τους, για να προσφέρουν στους φοιτητές την ανάλογη εξειδίκευση και ακαδημαϊκή κατάρτιση στην κατεύθυνση που θα επιλέξουν.

Ερωτηματολόγιο

Βασικός πυλώνας της θέσης του ΜΠΣ αποτελεί η διαρκής και άρρηκτη σύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής θεωρίας και επαγγελματικής κατάρτισης. Ποιες είναι οι νέες τάσεις; ποιες οι εξελίξεις; και φυσικά ποιες είναι οι νέες ανάγκες στο σύγχρονο πεδίο των media;

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων με σκοπό τη διερεύνηση των τάσεων και των αντιλήψεων για τις μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας, ειδική ομάδα εργασίας του ΜΠΣ  ‘Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία’ του ΑΠΚΥ, υπό την ακαδημαϊκή διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Σοφίας Ιορδανίδου, διαμόρφωσε σύντομο ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: πατήστε εδώ

Στόχος του ΜΠΣ μέσω αυτού του ερωτηματολογίου είναι η καταγραφή των προσεγγίσεων των επαγγελματιών του χώρου, ενώ παράλληλα, φιλοδοξεί να καταγράψει τις θέσεις του ευρύτερου δημοσιογραφικού και επικοινωνιακού γίγνεσθαι, με σκοπό να συνεχίσει την πρωτοπόρα ακαδημαϊκή πορεία του. Με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το ερωτηματολόγιο, θα διαμορφωθεί ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο θα προσφέρει εκπαίδευση ανάλογα με τις ανάγκες που θα αναδείξουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι.

Retreat 2014 στη Θεσσαλονίκη

Το ΜΠΣ ´Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφίαª του ΑΠΚΥ διοργανώνει το 2014 το τρίτο κατά σειρά Retreat, την ετήσια συνάντηση γνωριμίας φοιτητών και διδασκόντων, που θα λάβει χώρα στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της διοργάνωσης είναι το καλωσόρισμα των νεοεισερχόμενων φοιτητών, η γνωριμία τους με τους υφιστάμενους φοιτητές και τους διδάσκοντες του μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά και η ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων που θα συμβάλει στην εδραίωση του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας.

Mέσα από τη διεξαγωγή ημερίδων και εργαστηριακών σεμιναρίων στους τομείς της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας, αλλά και της πρώτης Ομαδικής Συμβουλευτικής Συνάντησης (ΟΣΣ), θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό ο στόχος της εξοικείωσης των φοιτητών με την ύλη και τα ζητούμενα του Προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες, στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος  και στις αντίστοιχες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδικτυακά σεμινάρια στα social media

Ζούμε σε έναν κόσμο-δίκτυο. Ρευστό, πολυσύνθετο και αδιάλειπτα μεταβαλλόμενο. Νέα μέσα, καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές ορίζουν ένα πεδίο πυκνό, απαιτητικό και ενίοτε απροσπέλαστο για το σύγχρονο άνθρωπο.

Το ΑΠΚΥ, κατανοώντας την επιτακτική ανάγκη γνώσης και ελέγχου των νέων αυτών συνθηκών, δεδομένων και μέσων, εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο αναγνωρισμένων ταχύρρυθμων διαδικτυακών σεμιναρίων στα social media (διάρκειας 4-6 εβδομάδων).

Η σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ εγγυάται την επιτυχή πλοήγηση στο διαδραστικό χώρο των social media, πάντοτε υπό την καθοδηγητική ματιά των διδασκόντων.

Η διαδικτυακή φύση των διαλέξεων διασφαλίζει την ευελιξία στη συμμετοχή, καθώς δεν απαιτεί τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων ή αυστηρό προγραμματισμό στην παρακολούθηση. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές όλο το χρόνο. Με τη συμπλήρωση 25 ατόμων, σχηματίζεται τμήμα και προσφέρεται το σεμινάριο. (Περισσότερες πληροφορίες: εδώ).

 

*Ο ∆ώρος ∆ωροθέου είναι τελειόφοιτος του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα ∆ηµοσιογραφία» και διευθυντής της οµάδας «Social Media»
του «Advanced Media Institute – Εφαρµοσµένη Έρευνα στην Επικοινωνία και ∆ηµοσιογραφία».

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed here.