Ειδήσεις του ΜΠΣ

Η έρευνα και η καινοτομία δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. Ήδη έχουν κατατεθεί 4 ερευνητικές προτάσεις, ενώ οι πρώτοι τρείς διδακτορικοί φοιτητές του προγράμματος ενισχύουν την ερευνητική δραστηριότητα του προγράμματος που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
18 December, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Του Δωρόθεου Δωροθέου*

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και Δημοσιογραφία άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2011 και μέσα από τη συνεχή του αναβάθμιση δεν έχει επιτύχει μόνο την εδραίωσή του, αλλά και την εκτίμηση του επιπέδου του στα μάτια των υφιστάμενων και υποψήφιων φοιτητών. Απόδειξη, το μαζικό ενδιαφέρον που επέδειξαν φοιτητές και φοιτήτριες για ένταξή τους στο πρόγραμμα από την αμέσως επόμενη περίοδο.

To ΜΠΣ βρήκε ήδη συμμάχους στο πλευρό του πολύ γνωστά ονόματα του χώρου της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας, όπως ο Dan Gillmor, blogger, συγγραφέας και καθηγητής Νέων Μέσων, η Judith Watson, Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας του CUNY και ο Victor Navasky, εκδότης των περιοδικών The Nation και Columbia Journalism Review.

Η βιβλιογραφία αποτελεί καίριο συστατικό στη ζύμωση της γνώσης. Το ΜΠΣ κατάφερε σε συμφωνία με γνωστό εκδοτικό οίκο τη συγγραφή βιβλίων για την υποστήριξη θεματικών ενοτήτων του προγράμματος. Στα σκαριά βρίσκεται και η προσπάθεια για έκδοση υλικών μέσα από το πρόγραμμα (εργασίες, μελέτες, αρθρογραφία κ.λπ.) με τη συμβολή των φοιτητών του προγράμματος.

Η έρευνα και η καινοτομία δεν θα μπορούσε  να λείπει από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. Ήδη έχουν κατατεθεί 4 ερευνητικές προτάσεις, ενώ οι πρώτοι τρείς διδακτορικοί φοιτητές του προγράμματος ενισχύουν την ερευνητική δραστηριότητα του προγράμματος που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του ΜΠΣ έγινε προσπάθεια παραγωγής «συλλογικής σοφίας» με τη συνεργασία άλλων ιδρυμάτων και φορέων που μπορούσαν να ενισχύσουν τα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος. Η συνεργασία με τον Όμιλο Κρήτη TV και το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου με δύο προγράμματα πρακτικής μαθητείας σε αριστούχους φοιτητές, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας Double Degree στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «Social media in Communication» σε συνεργασία με το Krems της Αυστρίας, αποτελούν κάποια από τα δείγματα γραφής αυτού του εγχειρήματος.

Εκδηλώσεις / Ημερίδες

Με την έννοια της Αλήθειας στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία ασχολήθηκε η πρώτη εκδήλωση του ακαδημαϊκού έτους που έγινε στο πλαίσιο του retreat του ΜΠΣ μεταξύ 5-7 Οκτωβρίου 2012. Σε αυτή συμμετείχαν ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμων, ο Γιώργος Κύρτσος, εκδότης-δημοσιογράφος, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος-δικηγόρος, ο Νίκος Ξυδάκης, αρχισυντάκτης εφημερίδας Καθημερινή-blogger και η Ρένα Δούρου, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας-βουλευτής.

Με την ανάλυση του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας και την αντιμετώπιση των παθογενών χαρακτηριστικών και της αναπαραγωγής του «κλειστού» πολιτικού συστήματος ασχολήθηκε η ημερίδα με τίτλο «Το Πολιτικό Σύστημα στην Ελλάδα. Πώς Φτάσαμε Εδώ;» Σε αυτή συμμετείχαν ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ και εκλογολόγος, ο Νίκος Μαραντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Λευτέρης Κουσούλης.

Στη βάση της ανοικτής επικοινωνίας του ΜΠΣ με την ελληνική και την κυπριακή κοινωνία και τη συζήτηση για τις προοπτικές εξόδου από την κρίση, διοργανώθηκε στην Κύπρο η συζήτηση «Ελλάδα και Κύπρος σε οικονομική, πολιτική και ηθική απόγνωση…; Προοπτικές εξόδου». Σε αυτή συμμετείχαν: για την Ελλάδα, ο Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας και για την Κύπρο ο Αντώνης Έλληνας, επίκουρος καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης. Τη συζήτηση συντόνιζε η ακαδημαϊκή υπεύθυνη του ΜΠΣ κ. Σοφία Ιορδανίδου.

Το ΜΠΣ άνοιξε παράθυρο στη δημόσια συζήτηση γύρω από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Ο κύκλος των συζητήσεων «Λύσεις υπάρχουν. Τις θέλουμε;» ξεκίνησε με θέμα «Αντίδραση στις ρίζες της αδράνειας: η παγίδα του κομματισμού, πολιτική συνείδηση/πολιτική συμμετοχή» με τη συμμετοχή του Λευτέρη Κουσούλη και του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, κοινωνιολόγου, συγγραφέα. Η συζήτηση, όπως και όλες οι συζητήσεις αυτού του κύκλου, πραγματοποιήθηκε στον ΙΑΝΟ, στις 5/2/2013.

Η δεύτερη συζήτηση έλαβε χώρα στις 13/3/2013 και είχε τίτλο ««Η διεθνής διάσταση. Τοποθετήσεις και σιωπές: ζούμε σε μονοδιάστατο κόσμο;». Συζήτησαν μεταξύ τους και με τους συμμετέχοντες, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος-δημοσιογράφος και ο Γιώργος Κοντογεώργης, καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης.

Η τρίτη εκδήλωση ασχολήθηκε με το «Ποιος οδηγεί τη συζήτηση: οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι». Έγινε στις 10/4/2013 και συζήτησαν μεταξύ τους ο Λευτέρης Κουσούλης και ο Σταύρος Λυγερός, δημοσιογράφος.

Η τέταρτη συζήτηση (14/3/2013) επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «Το Ευρωπαϊκό ανήκειν της Ελλάδας: πόσο ριζωμένο είναι;». Μετείχαν ο Γιάννης Σταυρακάκης αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καπόπουλος και Α.Δ. Παπαγιαννίδης.

 * Ο Δωρόθεος Δωροθέου είναι πολιτικός επιστήµων, µεταπτυχιακός φοιτητής του Προγράµµατος Επικοινωνία και Δηµοσιογραφία. Είναι Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως (Ombudsman) της Κυπριακής Δηµοκρατίας.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed here.