Μακριά από τις Ειδήσεις. Πρώην δημοσιογράφοι συζητούν για την κρίση του επαγγέλματος

Tου James Boylan* Στο βιβλίο αυτό έχει συγκεντρώσει τις ιστορίες 11 δημοσιογράφων, λίγο-πολύ της γενιάς της –με άλλα λόγια, κορυφαίων επαγγελματιών που μπήκαν στη δημοσιογραφία στη δεκαετία του 1970 και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κοσμογονικές αλλαγές των επόμενων τριάντα χρόνων.
Out of the News. Former Journalists Discuss a Profession in Crisis Celia Viggo Wexler Το εξώφυλλο του βιβλίου Out of the News. Former Journalists Discuss a Profession in Crisis Celia Viggo Wexler
9 January, 2017

Out of the News. Former Journalists Discuss a Profession in Crisis Celia Viggo Wexler

[Μακριά από τις Ειδήσεις. Πρώην δημοσιογράφοι συζητούν για την κρίση του επαγγέλματος]

McFarland & Company, 2012

Tου James Boylan*
Μετάφραση:Νέρων Σπανόπουλος

Η Celia Viggo Wexler εγκατέλειψε την έντυπη δημοσιογραφία τη δεκαετία του 1980 για μια ντεμοντέ αιτία: έγινε μητέρα. Δεν επέστρεψε ποτέ, αλλά βρήκε νέους, συναρπαστικούς τρόπους για να αξιοποιήσει τις δημοσιογραφικές της δεξιότητες, ως συγγραφέας και λομπίστρια αρχικά της Common Cause [ΣτΜ: Μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη διαφάνεια των πολιτικών θεσμών στις ΗΠΑ] και στη συνέχεια της Union of Concerned Scientists [ΣτΜ: Οργάνωση πολιτών και επιστημόνων για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της περιβαλλοντικής πολιτικής].

Στο βιβλίο αυτό έχει συγκεντρώσει τις ιστορίες 11 δημοσιογράφων, λίγο-πολύ της γενιάς της –με άλλα λόγια, κορυφαίων επαγγελματιών που μπήκαν στη δημοσιογραφία στη δεκαετία του 1970 και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κοσμογονικές αλλαγές των επόμενων τριάντα χρόνων. Όπως η Wexler, έτσι κι αυτοί αποφάσισαν να κάνουν άλλα πράγματα στη ζωή τους – άλλοι από επιλογή κι άλλοι όχι. Μερικοί άφησαν με τη θέλησή τους ζηλευτές θέσεις σε εργοδότες υψηλού κύρους,  όπως το δίκτυο CBS και η εφημερίδα The New York Times.

Αν οι 11 έχουν κάτι κοινό, αυτό είναι το αίσθημα ότι δεν αναγνωριζόταν η δημοσιογραφική προσφορά τους. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι του David Simon, που ήρθε σε σύγκρουση με τη νέα διοίκηση της εφημερίδας του, The Baltimore Sun, σχετικά με τους πιο πρόσφορους τρόπους να καλυφθούν τα προβλήματα των προλεταριοποιημένων κατοίκων της Βαλτιμόρης. Τελικά πήγε στο Χόλιγουντ και έγινε διεθνώς διάσημος ως ο δημιουργός της σειράς The Wire του συνδρομητικού καναλιού ΗΒΟ.

Άλλοι ακολούθησαν πιο περίπλοκες διαδρομές, παραδέρνοντας από δω κι από κει, αναζητώντας πάντα ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν το ταλέντο τους με τον καλύτερο τρόπο. Κάποιοι άρχισαν να διδάσκουν, άλλοι ασχολήθηκαν με τη δημοσιογραφία αφιλοκερδώς, κι ορισμένοι έγιναν υπέρμαχοι διαφόρων εκστρατειών για το καλό της κοινωνίας.

Ένας απ’ αυτούς, ο Chuck Lewis, ίδρυσε το Center for Public Integrity [ΣτΜ: Μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας, που διερευνά περιπτώσεις κατάχρησης της εξουσίας, διαφθοράς και παράλειψης καθήκοντος, κι έχει τιμηθεί με το Βραβείο Polk] και κέρδισε μια υποτροφία MacArthur.

Οι ιστορίες θα αφήσουν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι η ομάδα αυτή αποτελείται από ανθρώπους που η επαγγελματική δημοσιογραφία δεν είχε την πολυτέλεια να χάσει, κι όμως δεν κατόρθωσε να τους κρατήσει. CJR

* Ο James Boylan είναι ο πρώτος αρχισυντάκτης του Columbia Journalism Review και οµότιµος καθηγητής Δηµοσιογραφίας και Ιστορίας στο University of Massachusetts Amherst.

 

Comments are closed here.