Τα νέα του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών

Της Γεωργίας Χρυσάνθου* Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» θέτει ακόμα υψηλότερους στόχους με άξονα πάντα την παραγωγή μιας συλλογικής σοφίας που θα σέβεται τον άνθρωπο, την κοινωνία, τη γνώση και τη γνώμη.
Τα νέα του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών Photographer Faustin Tuyambaze via unsplash.com Creative Commons CC0 license
20 December, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Της Γεωργίας Χρυσάνθου*

Εγγραφές με αισιόδοξα μηνύματα

Περίοδος προκλήσεων και αναταραχών αναμένεται να είναι το έτος 2013-2014 τόσο για την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική ζωή του ελλαδικού και κυπριακού χώρου όσο και για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο αριθμός εγγραφών νεοεισερχόμενων και υφιστάμενων φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιζητούν τη διεύρυνση των δυνατοτήτων τους και την απόκτηση δεξιοτήτων παρά τους χαλεπούς καιρούς. Ως εκ τούτου το ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» θέτει ακόμα υψηλότερους στόχους με άξονα πάντα την παραγωγή μιας συλλογικής σοφίας που θα σέβεται τον άνθρωπο, την κοινωνία, τη γνώση και τη γνώμη.

«Διδακτέα Ύλη 2013-2014 », με στρατηγική πορεία

Κατά τη διάρκεια της θερινής διακοπής των μαθημάτων το διδακτικό προσωπικό συνεργάστηκε στην προετοιμασία της διδακτέας ύλης, ακολουθώντας συγκεκριμένη πλέον στρατηγική. Οι Θεματικές Ενότητες εστιάζουν στη μεθοδολογία της έρευνας, προάγοντας την αξία του τεκμηριωμένου λόγου, στην εξειδίκευση των φοιτητών στα νέα μέσα επικοινωνίας και δημοσιογραφίας, αξιοποιώντας εργαλεία ζωτικής πλέον σημασίας, και στην ένταξη του προγράμματος στην αγορά εργασίας με συνεργασίες που θα αποφέρουν περαιτέρω κύρος στο πρόγραμμα, αλλά κι ευκαιρίες αναγνώρισης των ικανοτήτων των φοιτητών μας.

«1η Παγκόσμια Δράση»… φοιτητική πρωτοβουλία-μέγιστο κατόρθωμα

Η πρωτοβουλία των φοιτητών για τη συμμετοχή στο παγκόσμιο αφιέρωμα της Unesco για την 3η Μαϊου «Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου» και η υλοποίηση της δράσης με επιτυχές αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «μικρό θαύμα»: Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς αποστολής υλικού στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καμιά προσωπική επαφή μεταξύ φοιτητών, συντονιστών και ακαδημαϊκών, με τη χρήση των νέων απλών και πολύπλοκων μέσων τεχνολογίας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εντάχθηκε στο χάρτη της Unesco.

Για τη διάχυση της δράσης χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία προβολής και προώθησης ο συνδυασμός των παραδοσιακών και των νέων κοινωνικών μέσων, αμβλύνοντας το φάσμα αποστολής και λήψης μηνυμάτων ηλικιακά και χωροχρονικά. Οι επικοινωνιακές πρακτικές έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα – προώθηση του προγράμματος και διάχυση του μηνύματος ότι η Ελευθερία του Λόγου είναι καθήκον.

«Πρακτική Μαθητεία (Internships) 2013», ο στόχος επετεύχθη

Τα προγράμματα πρακτικής μαθητείας των φοιτητών αναβαθμίζουν το Πρόγραμμα και το συνδέουν με την αγορά εργασίας εν μέσω κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Κατά το 2012 το ΜΠΣ είχε συνάψει συνεργασία με τον «Όμιλο Κρήτη TV» και με το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου, προσφέροντας προγράμματα πρακτικής μαθητείας σε 9 αριστούχους φοιτητές του Προγράμματος.

Η πρακτική άσκηση των φοιτητών είχε διάρκεια μιας εβδομάδας. Το 2013 το ΜΠΣ υλοποίησε το στόχο που είχε θέσει, επεκτείνοντας τα προγράμματα Internships με τους φοιτητές να αποκτούν εμπειρίες και να προσφέρουν υπηρεσίες σε μεγάλους ομίλους μέσων μαζικής επικοινωνίας, γνωστές διαφημιστικές εταιρίες, καθώς και εταιρείες στρατηγικής επικοινωνίας σε Ελλάδα και Κύπρο, διάρκειας μέχρι και 8 εβδομάδων.

Εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η PrimeTel και η Cablenet, εταιρείες με τμήματα Επικοινωνίας, όπως οι διαφημιστικές εταιρείες V+O και Tenfour, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων OneTeam, ο εμπορικός όμιλος Fourlis, το Ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων και πολιτισμού IANOS, ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα, το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων, καθώς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το ΡΙΚ, η εταιρεία δικτυακών μέσων NIKODEACO, η εφημερίδα και το portal του Φιλελεύθερου, το ραδιόφωνο Κανάλι 6, το ραδιόφωνο και το portal του Αlpha Ελλάδας, η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η Εφημερίδα των Συντακτών, Το ΒήμαFM και Το Βήμα της Κυριακής, το Μακεδονία TV, η διαδικτυακή εκπομπή beautifulminds.gr, η πλατφόρμα Garage TV συμφώνησαν να παρέχουν τη δυνατότητα σε περισσότερους από 60 φοιτητές να κάνουν πρακτική μαθητεία κοντά τους. Οι φοιτητές μας συμμετείχαν σε προωθητικές ενέργειες, στην έρευνα και στην παραγωγή υλικών και σε όποια σχεδιαστικά και διαχειριστικά θέματα προέκυπταν κατά την περίοδο της πρακτικής μαθητείας.

Retreat 2013

Το ετήσιο Retreat του Προγράμματος, που διοργανώνεται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΜΠΣ. Σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς με τον απολογισμό των δράσεων της προηγούμενης χρονιάς, την παρουσίαση των επερχόμενων εκδηλώσεων, το καλωσόρισμα των νεοεισερχόμενων και υφιστάμενων φοιτητών και τη γνωριμία τους με τους διδάσκοντες, αλλά και με την επεξήγηση της εξ αποστάσεως διδακτικής μεθοδολογίας.

Είναι η διοργάνωση που αποτυπώνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την κουλτούρα του Προγράμματος. Το Retreat 2013 λαμβάνει χώρα στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Ρόδον στο ορεινό χωριό Αγρός στην Κύπρο. Στο πλαίσιο του Retreat 2013 διεξάγεται ημερίδα με θέμα «Κύπρος και Προπαγάνδα», όπου οι προσκεκλημένοι καθώς και οι συμμετέχοντες φοιτητές και καθηγητές αναλύουν την υφιστάμενη πολιτική και κοινωνική κατάσταση του νησιού.

* Η Γεωργία Χρυσάνθου είναι διδακτορική φοιτήτρια του ΜΠΣ.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed here.