Τα νέα του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει το τέταρτο, κατά σειρά, #Retreat2015 (ετήσια συνάντηση γνωριμίας φοιτητών και διδασκόντων), που αυτήν τη φορά, θα λάβει χώρα στην πανέμορφη Κρήτη.
20 December, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Του Δώρου Δωροθέου*

Δεύτερη κατεύθυνση, δεύτερο πτυχίο

Συνεχίζοντας τον εμπλουτισμό του σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στις επιλογές φοίτησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης και δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου. Πρωτοπορώντας στον ακαδημαϊκό χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας, το ΑΠΚΥ και το ΜΠΣ Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία εισάγει το καινοτόμο σχέδιο ´Δεύτερη κατεύθυνση, δεύτερο πτυχίο’, δίνοντας στους φοιτητές την επιλογή, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους στην πρώτη, να παρακολουθήσουν τις δύο θεματικές ενότητες και της δεύτερης κατεύθυνσης (το 50% του προγράμματος), αποκτώντας, έτσι, και δεύτερο πτυχίο.

Place Branding και Tourism Journalism #retreat2015 στο Ηράκλειο

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει το τέταρτο, κατά σειρά, #Retreat2015 (ετήσια συνάντηση γνωριμίας φοιτητών και διδασκόντων), που αυτήν τη φορά, θα λάβει χώρα στην πανέμορφη Κρήτη.

Στόχος της διοργάνωσης είναι το καλωσόρισμα των νεοεισερχόμενων φοιτητών, η γνωριμία τους με τους υφιστάμενους φοιτητές και τους διδάσκοντες του ΜΠΣ, αλλά και η ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων που θα συμβάλει στην εδραίωση του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας. Παράλληλος στόχος, η μύηση των φοιτητών στα άκρως ενδιαφέροντα, πολυεπίπεδα και συναρπαστικά μονοπάτια του ΜΠΣ.

Οι φοιτητές θα γνωρίσουν τη διδακτική μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ μέσα από τη διεξαγωγή ημερίδων και εργαστηριακών σεμιναρίων στους τομείς της Επικοινωνίας και της Δημοσιογραφίας, αλλά και της πρώτης Ομαδικής Συμβουλευτικής Συνάντησης (ΟΣΣ), θα επιτευχθεί, σε μεγάλο βαθμό, ο στόχος της εξοικείωσής τους με την ύλη, τα ζητούμενα, αλλά και τις πολύμορφες δράσεις και δραστηριότητες του ΜΠΣ.

Δεν ξεχνάμε ότι η διά ζώσης επικοινωνία και επαφή παραμένει πολύτιμη, χρήσιμη και απολύτως χρηστική.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματος και στις αντίστοιχες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδικτυακά σεμινάρια στα Social Media

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος παρακολούθησης των διαδικτυακών σεμιναρίων εξειδίκευσης στα social media, τα οποία συνεχίζουν να προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Η διαδικτυακή φύση των διαλέξεων διασφαλίζει την ευελιξία στη συμμετοχή, καθώς δεν απαιτεί παρουσία ή αυστηρό προγραμματισμό στην παρακολούθηση. Τα διαδικτυακά σεμινάρια αποτελούν επένδυση, τόσο για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης και της επικοινωνίας όσο και για οποιονδήποτε επιθυμεί να εισέλθει σε αυτόν το νέο μαγικό κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και της δικτύωσης.

Τα σεμινάρια στοχεύουν στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξυπηρετούν πλήρως τις ανάγκες όχι μόνο των επαγγελματιών της Επικοινωνίας, αλλά και όσων επιθυμούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες σε συγκεκριμένα πεδία, είτε για την προσωπική τους αυτοβελτίωση είτε για την ενδυνάμωση της επιχείρησής τους και την ενημέρωση της κοινότητάς τους.

Περισσότερες πληροφορίες

AdvancedMediaInstitute

Το ´Advanced Media Institute’, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφίαª, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία (εφεξής το Ινστιτούτο) απέκτησε πλέον και επίσημα νομική υπόσταση αφού πρόσφατα εγγράφηκε ως Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα στον Έφορο Σωματείων της Κύπρου. Στον Πυλώνα Έρευνα, το Ινστιτούτο, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει να επιδείξει εννέα (9) παρουσιάσεις ερευνητικών έργων από μέλη του σε Επιστημονικά Συνέδρια στη Βρετανία και στην Ελλάδα.

  1. Kolovos, K. & Samaras, Ath.N. (2015). Past campaigns triggers present attacks: The impact of the 2004 Annan Plan campaign upon the Use of ad hominem arguments during the 2013 Presidential Elections in Cyprus. Παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αγγλικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (PSA) (Sheffield, 20 Μαρτίου – 1 Απριλίου).
  2. Samaras, Ath.N. &Takas, E. (2015). Attribution processes and the rhetoric of blame during the parliamentary discussion on the confidence vote in Greece. Παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αγγλικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (PSA) (Sheffield, 20 Μαρτίου – 1 Απριλίου).
  3. Iordanidou, S. & Tsene L. (2015). Shaping a new curriculum for journalism studies: Preliminary. Παρουσίαση στο ´13th Annual International Conference on Communication and Mass Media”, ATINER (Athens, 11-14 May 2015).
  4. Kolovos, K. & Samaras, Ath. N. (2015). Ad Hominem Arguments in Cyprus during 2013 Presidential Campaign: Analysis of Televised Presidential Debates. Παρουσίαση στο ´13th Annual International Conference on Communication and Mass Mediaª, ATINER (Athens,11-14 May 2015).
  5. Takas, E. & Samaras, Ath. Ν. (2015). Strategic Framing and Attribution of Blame during the Parliamentary Discussions on the Memorandum 2 in Greece. Παρουσίαση στο ´13th Annual International Conference on Communication and Mass Mediaª, ATINER (Athens, 11-14 May 2015).
  6. Takas, E. & Samaras, Ath. Ν. (2015). The Rhetoric of Blame for the Greek Financial Crisis in Parliamentary Discussions. Παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο ´Narratives of the Crisis: Myths and Realitiesª (Θεσσαλονίκη 24-26 Ιουνίου).
  7. Σκεύη, Ε. και Σαμαράς, Αθ. Ν. (2015). Στρατηγικές Επανόρθωσης Εικόνας και Απολογητικός Λόγος για την Μνημονιακή Εμπλοκή της Ελλάδας στον Προεκλογικό Λόγο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ. Παρουσίαση στο ΔιεθνέςΣυνέδριο ´Narratives of the Crisis: Myths and Realitiesª (Θεσσαλονίκη 24-26 Ιουνίου).
  8. Iordanidou, S., Mina A. Samaras, Ath.N. (2015). Branding an Island in Crisis? A Comparative Analysis of the Mediated Ιmage of Cyprus in International News Media and its Projected Image in Tourist Advertisement Spots. Παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο ´Impact of Culture Heritage on Economic Development in Island Destinationsª, RETI 2015 (Orkney, 26-27 Ιουνίου).
  9. Μέλιος, Γ. Νικόλαος (2015). Rebranding Piraeus: Tο πολιτισμικό απόθεμα της πόλης ως μοχλός αλλαγής της σύγχρονης ταυτότητας και εικόνας της στο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής της ανασυγκρότησης. Παρουσίαση στο 13ο Τακτικό Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Περιφερειακής Επιστήμης (ERSA-GR), (Αθήνα 26-27 Ιουνίου).

Η συνάφεια του πτυχίου μας με την Εκπαίδευση: Το πρώτο βήμα

Οι πρώτοι δάσκαλοι και καθηγητές/απόφοιτοι του ΜΠΣ μας απέκτησαν από τα αρμόδια περιφερειακά όργανα τη βεβαίωση συνάφειας. Ζητήσαμε από τον απόφοιτό μας Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υποψήφιο Διδάκτορα στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης να μας εξηγήσει σε τι ακριβώς συνίσταται η συνάφεια που απέκτησε.

Πέρα από τα γενικότερα διοικητικά οφέλη που αφορούν την επαγγελματική του ανέλιξη, ο εκπαιδευτικός, κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία″, στο πλαίσιο των διδακτικών καθηκόντων του, μπορεί να συνδυάσει και να ενσωματώσει την ειδίκευσή του (Επικοινωνία ή Δημοσιογραφία) στην επιλογή, σχεδιασμό και υλοποίηση συναφών διαθεματικών εργασιών (projects). Θεμιτό και διδακτικά απαραίτητο τόσο στο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων μαθητικών προγραμμάτων (πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, προγραμμάτων υγείας), όσο και στο Λύκειο στο πλαίσιο της παραπάνω διαθεματικότητας.

Πέραν της κατακτηθείσης συνάφειας που αφορά την επαγγελματική ανέλιξη του εκπαιδευτικού και τη δυνατότητα υλοποίησης σχετικών projects, αλλά και της εγκόλπωσης του νέου δυναμικού των γνώσεων της επικοινωνίας και των κατόχων του συναφούς τίτλου στα δρώμενα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, στόχος παραμένει αρμόδια όργανα-στελέχη της Εκπαίδευσης να προχωρήσουν τις διαδικασίες-προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την εισαγωγή στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) και διδακτικών αντικειμένων αμιγώς επικοινωνιακού περιεχομένου.

Πώς επηρέασε την διεθνή εικόνα της Κύπρου η τραπεζική κρίση

Σε παράγοντα υψηλού αρνητισμού από πηγή ισχύος για τη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβλήθηκε ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης. Αυτό προκύπτει από την συστηματική ανάλυση που έγινε σε 1.716 ειδήσεις τεσσάρων δικτύων παγκόσμιου βεληνεκούς: BBC, CNN, FOX και Al Jazeera, για μία περίοδο δύο ετών.

Η ανάλυση διενεργήθηκε από τους ερευνητές Αναστασία Μηνά και Αθανάσιο Ν. Σαμαρά για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη βάση εξειδικευμένου πρωτοκόλλου κωδικοποίησης του ´Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και την Δημοσιογραφία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα την Πέμπτη 14 Μαΐου, 16.00-18.30, στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγ. Παρασκευή με τη συμμετοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλη Περσιάνη και του Διευθυντή Υπηρεσίας Οικονομικών Μελετών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Ανδρέα Ασσιώτη. Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοίζου φώτισε το ζήτημα των επιπτώσεων της κρίσης στον τουρισμό, ο Γιώργος Κέντας εξέτασε την σχέση της κρίσης με το Κυπριακό Ζήτημα και ο Γιώργος Παμπορίδης στάθηκε αναλυτικά στην συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες.

*Ο ∆ώρος ∆ωροθέου είναι τελειόφοιτος του ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα ∆ηµοσιογραφία» και διευθυντής της οµάδας «Social Media»
του «Advanced Media Institute – Εφαρµοσµένη Έρευνα στην Επικοινωνία και ∆ηµοσιογραφία».
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed here.