Προς μια νέα πολιτική συνδρομών

Της Hazel Sheffield* Προνόµια, όχι µόνο συνδροµές. Το νέο επιχειρηµατικό µοντέλο δεν αφορά µόνο τις διαφηµίσεις
Προς μια νέα πολιτική συνδρομών Photo voiceofsandiego.org screenshoot 31/12/2016 12:17 GTM +2
31 December, 2016
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Της Hazel Sheffield*
Μετάφραση: Σοφία Λίλη

Σύμφωνα με το σύνθημά της, η εφημερίδα Voice of San Diego είναι «τολμηρή, ειλικρινής και ελκυστική» στο κυνήγι των ειδήσεων. Και έγινε ακόμα πιο ελκυστική τον Απρίλιο όταν αναδιάρθρωσε το σύστημα των συνδρομών της, επιτρέποντας στους αναγνώστες να εγγράφονται μέλη της κοινότητας τής Voice έναντι ενός διαπραγματεύσιμου χρηματικού ποσού. Μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 1.242 συνδρομητές κι ο στόχος είναι να φτάσουν τους 1.500 ώς το τέλος του χρόνου.

«Στο παρελθόν πραγματοποιήσαμε μια εκστρατεία εξεύρεσης πόρων, όπως και οι δημόσιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί», λέει ο Scott Lewis, διευθύνων σύμβουλος της Voice. «Συνειδητοποιήσαμε, όμως, πως δεν χρειάζεται να σταματάμε τον προγραμματισμό για χάρη της χρηματοδότησης, όπως κάνει το ραδιόφωνο. Αντιθέτως, η συζήτηση γύρω από τις ανάγκες μας πρέπει να είναι διαρκής».

Οι ανάγκες αυτές είναι, με μια λέξη, το χρήμα. Οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους συνδρομής, που κυμαίνονται από τον «βασικό συνδρομητή» (35-100 δολάρια) μέχρι τον «μεγάλο χορηγό» (5.000 δολάρια και πάνω).

Η κλίμακα είναι ευέλικτη και περιλαμβάνει και μια ειδική προσφορά των 20 δολαρίων. Η Voice επιπλέον αναζητά τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να κερδίσει μια συνδρομή συμμετέχοντας εθελοντικά στις εκδηλώσεις της, ενώ επιτρέπει στα ήδη υπάρχοντα μέλη να χρηματοδοτήσουν τη συνδρομή άλλων αναγνωστών. Ο στόχος, λέει ο Lewis, είναι να διευρυνθεί η κοινότητα της ιστοσελίδας, με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει την αξία της τόσο ώστε να πληρώσει γι’ αυτήν.

Όσοι πληρώνουν, απολαμβάνουν ανάλογες ανταμοιβές, ανάμεσα στις οποίες προσκλήσεις για εκδηλώσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, καθώς και τιμητική αναφορά στην ιστοσελίδα. Οι χορηγοί των 501 δολαρίων και πάνω παραλαμβάνουν το μηνιαίο περιοδικό της Voice of San Diego με τις καλύτερες ιστορίες του μήνα από την ιστοσελίδα, κι έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να αναρτούν στο καθημερινό, ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, στην ιστοσελίδα και στο έντυπο, διαφημίσεις των μη κερδοσκοπικών εκστρατειών που υποστηρίζουν.

Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η ειλικρίνεια. Ο Lewis πιστεύει ότι όσο η Voice παραμένει «καθαρή» σε ό,τι αφορά το ποιος πληρώνει και για τι, το νέο αυτό σύστημα συμφέρει τόσο την ίδια όσο και τους αναγνώστες της, γιατί τους φέρνει πιο κοντά. «Πώς αυξάνεις τα χρήματά σου χωρίς να προκαλείς τη δυσαρέσκεια του κόσμου;» ρωτάει. «Με το να είσαι όσο πιο διαφανής γίνεται». CJR

* Η Hazel Sheffield είναι υπεύθυνη ύλης του Columbia Journalism Review.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments are closed here.