Πολιτικό θρίλερ παγκόσμιας εμβέλειας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου* Τα δεκατέσσερα βήματα για τον χορό των συμπερασμάτων του Μιχάλη Παναγιωτάκη
Photo via pixbay.com Creative Commons CC0 license
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου*

Tις πτυχές της αμερικανικής ψήφου που οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ξεδιπλώνει στο 12ο τεύχος του περιοδικού «Δημοσιογραφία» ο αναλυτής διαδικτύου και δημοσιογράφος Μιχάλης Παναγιωτάκης, κάνοντας λόγο για «πολιτικό θρίλερ παγκόσμιας εμβέλειας». Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης επιχειρεί με τη διατύπωση 14 σημείων-συμπερασμάτων να καταρρίψει μύθους και στερεότυπα για τις δημοσκοπήσεις, το μέγεθος της αποχής και τη μετατόπιση των ψήφων, ενώ αναλύει τον ρόλο που διαδραμάτισε η κομματική βάση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την επιλογή των υποψηφίων τους.

Στα πρώτα έξι συμπεράσματα ο κ.Παναγιωτάκης  αναφέρεται στην ιδιομορφία του αμερικανού εκλογικού συστήματος, με αφορμή την πρωτιά σε ψήφους της Χίλαρι Κλίντον και υπογραμμίζει ότι επί της ουσίας οι δημοσκοπήσεις δεν απέτυχαν στις προβλέψεις τους ως προς την εκτίμηση ψήφου, αφού οι όποιες αστοχίες τους κινήθηκαν στα όρια του στατιστικού λάθους. Αναζητώντας τους βασικούς λόγους της εκλογής Τραμπ ο συντάκτης επικαλείται άρθρο του Αμερικανού σκηνοθέτη και ακτιβιστή Μάικλ Μουρ, σύμφωνα με το οποίο ο «οικονομικός προστατευτισμός» που διακήρυξε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, προσέλκυσε τους ψηφοφόρους που κατοικούν στις –αποβιομηχανισμένες πια- μεγάλες πολιτείες του Οχάιο, του Μίσιγκαν, κ.ά. Για την αποχή ο κ.Παναγιωτάκης στέκεται στο ότι «100 εκατ. Αμερικανοί δεν ψηφίζουν καθόλου και επισημαίνει ότι «είναι οι μόνιμα κρίνοντες τις εκλογές».

Ερευνώντας το στερεότυπο ότι «οι φτωχοί ψηφίζουν Δημοκρατικούς και οι πλούσιοι Ρεπουμπλικανούς», ο κ.Παναγιωτάκης υπογραμμίζει τη διαφοροποίηση της «λευκής ψήφου» υπέρ του Τραμπ και την απώλεια επιρροής της Κλίντον στα φτωχότερα στρώματα, αναδεικνύοντας και τη διαφορά με τον Ομπάμα το 2012.

Παράλληλα,  ο συντάκτης εξετάζει από διαφορετική οπτική το φαινόμενο Τραμπ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ο ίδιος αλλά η βάση του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι συνυποψήφιοι του Τραμπ ήταν εξίσου ακραίοι στη ρητορική τους μετατρέποντας το κόμμα σε «μια από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις στην ανθρώπινη ιστορία». Την ίδια στιγμή, ο συντάκτης επιρρίπτει ισχυρό μερίδιο ευθύνης στους Δημοκρατικούς για την απόρριψη του Μπέρνι Σάντερς, κάνοντας λόγο για «κοσμοϊστορικό φιάσκο». Το τελικό συμπέρασμα του συντάκτη είναι ότι η νίκη του Τραμπ εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ήττας του νεοφιλελευθερισμού.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

*Ο Παναγιώτης Φωτεινόπουλος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του ΑΠΚΥ, δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.

Comments are closed here.