Η πολυσυζητημένη προεδρία του Τραμπ

Του Νεόφυτου Ασπριάδη και της Ξανθής Τζουρούνη* Η στρατηγική της εικόνας στον λόγο του Τραμπ, η ερμηνεία για την επιτυχία του ρήτορα «που ήξερε να σπιλώνει τον αντίπαλο».
Photo: wikimedia Executive Office of the President Public Domain
Του Νεόφυτου Ασπριάδη και της Ξανθής Τζουρούνη*

Η πολυσυζητημένη προεδρία του Τραμπ ξεκίνησε πολύ δυναμικά με την υπογραφή νομοσχεδίων που είχε υποσχεθεί στις προεκλογικές του ομιλίες. Οι αντιδράσεις είναι ωστόσο πολλές στο εσωτερικό των ΗΠΑ που εκφράζονται μέσω διαδηλώσεων κατά του νέου προέδρου τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορεί τα ΜΜΕ για συστηματικό πόλεμο εναντίων του.

Η τακτική αυτή του Τραμπ δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Η ίδια ή έστω παρόμοια στρατηγική της σύγκρουσης είχε χρησιμοποιηθεί έντονα ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία. Οι εκλογές είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, πράγμα που σημαίνει ότι η απώλεια ενός δρώντος λειτουργεί προς όφελος του αντιπάλου του (Σαμαράς και Παπαθανασόπουλος, 2011).

Η ρητορική της επίθεσης, δηλαδή ο αρνητισμός, όπως ονομάζεται η εκστρατεία που περιλαμβάνει όλους τους τύπους επιθέσεων προς τον αντίπαλο (Djupe&Peterson, 2002: 847∙ Sigelman&Shiraev, 2002: 51) ήταν έντονη καθ’ όλη την περίοδο και στρεφόταν κυρίως κατά της Χίλαρι.

Αναλύοντας τη προεκλογική στρατηγική του Τραμπ, μέσα από τη ρητορική του, μπορεί κανείς να αντλήσει καίρια συμπεράσματα σχετικά με τη πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στη διάρκεια της θητείας του. Η Στρατηγική επικοινωνία του Τραμπ στόχευε σε συγκεκριμένα ακροατήρια και γι’ αυτό η δομή της ήταν απλή και κατανοητή χωρίς δύσκολες εκφράσεις οι οποίες μπορούσαν και πολύ εύκολα να μεταφραστούν.

Η έρευνα εξετάζει την ρητορική του Τραμπ όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εξετάζεται πως χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της λογικής της εκστρατείας και της στρατηγικής επικοινωνίας του Τραμπ η εικόνα των πολιτικών αντιπάλων του, οι εικόνες των συλλογικών υποκειμένων όπως του μετανάστη, της χώρας προέλευσής του, των άλλων ευρωπαϊκών κρατών κλπ. Επιπλέον, εξετάζεται πως χρησιμοποιεί και χτίζει ρητορικά τους ορισμούς οι οποίοι τον βοηθούν να ελέγξει και να ηγηθεί της συζήτησης χειραγωγώντας το κοινό και πως διαμορφώνονται οι εικόνες στις προεκλογικές εκστρατείες μέσα από τη ρητορική των πολιτικών υποκειμένων.

Διαβάστε την έρευνα  εδώ

*Ο Νεόφυτος Ασπριάδης είναι υποψήφιος διδάκτορας Στρατηγικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Ξανθή Τζουρούνη είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Comments are closed here.