Σκέψεις για τα Μέσα Δικτύωσης

Της Λήδας Τσενέ* Οκτώ πρόσφατα αλλά και παλιότερα βιβλία για τα social media και την κουλτούρα που κομίζουν
19 November, 2017
Tagged:
Της Λήδας Τσενέ*

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που πάντα βρίσκει κάποιος λίγο χρόνο να διαβάσει τα βιβλία που δεν πρόλαβε μέσα στη χρονιά. Είναι επίσης η εποχή που μπορεί να ξεφυλλίσει περιοδικά, χάρτινα ή ηλεκτρονικά, και να ανακαλύψει ενδιαφέροντα αναγνώσματα. Ξεκινώντας λοιπόν τη νέα σεζόν, μοιράζομαι μαζί σας οκτώ βιβλία που μιλούν για τα social media και την κουλτούρα την οποία κομίζουν. Βιβλία παλαιότερα, αλλά και πιο πρόσφατα, που όλα όμως έχουν κάτι να μας πουν για τον μαγικό κόσμο της ψηφιακής εποχής.

 

1              Clay Shirky

Here Comes Everybody:

The Power of Organizing

Without Organizations

2008,  Allen Lane-Penguin Books

 

Ένα από τα πρώτα βιβλία που πραγματεύθηκαν την έννοια της συνεργασίας στο πλαίσιο και της ψηφιακής εποχής. Ο Shirky μέσα από παραδείγματα μιλά για το πώς η δικτύωση ενισχύεται στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το πώς οι πολίτες αποκτούν τη δύναμη όχι μόνο να παρέμβουν, αλλά και να ανατρέψουν καταστάσεις στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

 

face_book

2              Charles Leadbeater

We-Think: The Power of Mass Creativity

2008, Profile Books

 

Ένα ακόμα κλασικό βιβλίο για τη δύναμη της συλλογικής ευφυίας που κορυφώνεται στην ψηφιακή εποχή. Οι νέες τεχνολογίες, υποστηρίζει ο Leadbeater, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε, καινοτομούμε, μοιραζόμαστε αγαθά, ιδέες και υπηρεσίες.

 

3              Guy Kawasaki &

                Peg Fitzpatrick

The Art of Social Media:

Power Tips for Power Users

2014, Portfolio

 

Ο γκουρού των social media, Guy Kawasaki, συνεργάζεται με τον Peg Fitzpatrick για να δημιουργήσουν την απόλυτη Bίβλο των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με περισσότερες από 100 πρακτικές συμβουλές, καθοδηγούν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους αρχάριους στο πώς να δομούν μια συμπαγή ψηφιακή στρατηγική.

 

 

4              Ann Handley

Everybody Writes.

Your Go-To Guide to Creating Ridiculously Good Content

2014, Wiley

 

Η παραγωγή ελκυστικού περιεχομένου είναι πλέον μια από τις κύριες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας της ψηφιακής επικοινωνίας. Τι σημαίνει όμως ελκυστικό περιεχόμενο; Τι ιστορίες πρέπει να γράφει κανείς για τις διαφορετικές πλατφόρμες; Πώς κατορθώνει να δημιουργήσει πιστούς ακόλουθους; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά το βιβλίο της Ann Handley μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων και έξυπνων συμβουλών.

 

 

5              Dana Boyd

It’s Complicated: The Social

Lives of Networked Teens

2015, Yale University Press

 

Ποια είναι η σχέση των εφήβων με τα social media; Τι συμβαίνει όταν αλληλεπιδρούν στο facebook, το twitter ή το instagram; Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητά τους από τη χρήση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας; Η Boyd επιπλέον διερευνά θέματα όπως η ταυτότητα, η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και το cyberbullying σε ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί τόσο από γονείς όσο και από τους ίδιους τους έφηβους.

 

6              Don Tapscott

Grown Up Digital:

How the Net Generation

is Changing your World

2008, McGraw-Hill

 

Η ψηφιακή εποχή δεν αλλάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα προϊόντα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε. Η γενιά των millenials βιώνει πιο έντονα αυτές τις αλλαγές και ο Don Tapscott στο συγκεκριμένο βιβλίο μελετά αυτό ακριβώς. Έχοντας διεξάγει έρευνα σε δείγμα 11.000 νέων ανακαλύπτει και μας παρουσιάζει μια μεγάλη και δυναμική κοινότητα, η οποία έχει αναπτύξει νέους τρόπους να σκέπτεται, να αλληλεπιδρά, να εργάζεται.

 

7              Henry Jenkins

Convergence Culture:

Where Old and New

Media Collide

2008, NYU Press

 

Ένα βιβλίο που μιλά για τη δύναμη της διαμεσικής αφήγησης. Οι ιστορίες σήμερα μπορούν να ειπωθούν με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικές πλατφόρμες και, κυρίως, με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Ο Jenkins, μέσα από παραδείγματα δημοφιλών ιστοριών όπως ο Χάρι Πότερ, εξηγεί όχι μόνο τους τρόπους με τους οποίους λαμβάνει χώρα σήμερα η αφηγηματική διαδικασία, αλλά και την πολιτισμική αλλαγή που φέρνουν μαζί τους οι ψηφιακές πλατφόρμες και η σύγκλισή τους με τα παραδοσιακά μέσα.

 

 

8              Brian Solis

The End of Business as Usual

2011, Wiley

 

Τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι σύγχρονοι οργανισμοί ώστε να προσελκύσουν κοινό και να το διατηρήσουν; Ο Brian Solis αναλύει με μεγάλη ευστοχία το πώς μεταβάλλονται οι σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών σε ένα ξεχωριστό βιβλίο που μελετά τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά υπό το πρίσμα της ψηφιακής εποχής.

 

Καλό διάβασμα!

 

* Η Λήδα Τσενέ είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εικονογράφοι:
zoubir ghougali (zizou) / cartoonmovement.com
hassan bleibel / cartoonmovement.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.