Τουίταρε σαν σταρ!

Η Λήδα Τσενέ αποκαλύπτει τα μυστικά ενός από τα πιο δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, του Twitter.
Τουίταρε σαν σταρ! Photographer freestocks.org via unsplash.com Creative Commons CC0 license
19 December, 2016
Tagged:
Της Λήδας Τσενέ*

Το twitter είναι ένα από τα αγαπημένα μου sοcial media και αυτό δεν είναι τυχαίο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ιδέα προέκυψε σε μια παιδική χαρά. Η ιδρυτική ομάδα βρισκόταν στην κορυφή μιας τσουλήθρας όταν ξεκίνησαν να συζητούν για «μια ιδέα τόσο απλή, που δεν χρειάζεται καν να τη σκεφτείς, απλά γράφεις». Και εκείνη η στιγμή έμπνευσης μετεξελίχθηκε σε μια ιδέα πολλών εκατομμυρίων.

Παρόλο που το twitter θεωρείται από άλλους ο «φτωχός συγγενής» του facebook, η δυναμική του είναι μεγάλη καθώς το πλεονέκτημά του είναι ο άμεσος διαμοιρασμός πολύτιμης και ενδιαφέρουσας πληροφορίας και τις περισσότερες φορές ακριβώς τη στιγμή που συμβαίνει. Εκτός από ανεξάντλητη πηγή γνώσεων – ο Νομπελίστας οικονομολόγος @PaulKrugman είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα άντλησης γνώσης μέσω twitter –, ανάδειξη νέων ταλέντων – η Ελληνίδα δημοσιογράφος @MatinaStevis, μια από τις πιο επιτυχημένες οικονομικές ανταποκρίτριες και αναλύτριες διεθνώς έγινε γνωστή μέσω του twitter –, αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετινγκ και επικοινωνίας, πλατφόρμα για πολιτικές εκστρατείες, αλλά και δημοσιογραφικό όπλο, το twitter έχει καθιερωθεί και σαν υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης ξεκινώντας από την Αραβική Άνοιξη και φτάνοντας στα πιο πρόσφατα γεγονότα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Ποια όμως είναι τα μυστικά των 140 χαρακτήρων και ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι χειρίζονται το twitter σαν πραγματικοί σταρ; Και ενώ η ερώτηση που βασάνιζε τα τελευταία χρόνια τους marketeers ήταν πώς θα αποκτήσουμε followers, η ερώτηση που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο είναι πώς θα αποκτήσουμε ενεργούς followers. Ενδιαφέρον περιεχομένο, παρατήρηση του ακροατηρίου, διάδραση με τους digital influencers, πρόκληση διαλόγου μέσω των twitter chats, οπτικοακουστική επένδυση με τη χρήση των twitter cards, ενεργή και συνεχής παρουσία είναι μερικά από τα tips για να κατακτήσει κάποιος το twitter.

H Taylor Swift (@TaylorSwift) δικαίως έχει κερδίσει τον τίτλο της βασίλισσας των Social Media. Πώς το καταφέρνει; “I cyber-stalk because I care. #taylurking” τουιτάρει και το πλήθος παραληρεί. Η Taylor γνωρίζει πολύ καλά τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά των φαν της, μιλά τη γλώσσας τους, ακολουθεί τα ψηφιακά τους trends και τους συμπεριφέρεται σαν να είναι φίλοι της.

Η KLM (@KLM) έχει μετατρέψει το twitter account της σε μια live πλατφόρμα εξυπηρέτησης απαντώντας είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο σε ερωτήματα των επιβατών της. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, το 2011 λάνσαρε την Live Tweet Campaign. 140 υπάλληλοι της εταιρείας, ο καθένας έχοντας αναλάβει ένα χαρακτήρα συνέθεταν καθημερινά tweet – απαντήσεις στα αιτήματα των πελατών της.

Ακόμα και η σουηδική κυβέρνηση εμπιστεύτηκε το twitter και το 2012 εγκαινίασε το πρόγραμμα Curators of Sweden. Με μότο «το brand της Σουηδίας δεν ανήκει σε κανέναν περισσότερο από ό,τι στους πολίτες της» κάθε εβδομάδα ένας Σουηδός χειριζόταν τον επίσημο λογαριασμό της χώρας @sweden με στόχο την ανάδειξή της σε τουριστκό προορισμό μέσα από τα μάτια των ίδιων των κατοίκων της.

Και στην Ελλάδα, το twitter λειτούργησε ως άτυπος παλμογράφος της κοινής γνώμης σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, όπως το δημοψήφισμα του καλοκαιριού. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center από τα 98.000 tweets που παράχθηκαν στην ελληνική γλώσσα το 14% εξέφραζε θετική, το 75% αρνητική και το 11% ουδέτερη στάση απέναντι στην απόφαση του πρωθυπουργού.

Αντίστοιχα, από τα 202.000 tweets που παράχθηκαν στην αγγλική γλώσσα το 6% εξέφραζε θετική, το 57% αρνητική και το 38% ουδέτερη στάση, ενώ το #thisisacoup έγινε παγκόσμιο trend μέσα σε μόνο λίγα εικοσιτετράωρα.

Ακόμα ένα παράδειγμα από την ελληνική πραγματικότητα έρχεται από την πολιτική σκηνή και αφορά στην αξιοποίηση του twitter από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. O @kmitsotakis με περίπου 68.000 followers και 4.200 tweets κάνει αισθητή την παρουσία του και σίγουρα η εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είχε και ένα άρωμα από social media.

Θα κλείσω με έναν ακόμα λόγο για τον οποίο συμπαθώ το twitter, και αυτός δεν είναι άλλος από τη μασκότ του. Το χαριτωμένο γαλάζιο πουλάκι του twitter ονομάζεται Larry. Ναι, το όνομά του είναι Larry Bird, ως φόρος τιμής στον θρύλο των Boston Celtics που φέρει το ίδιο όνομα.

*Η Λήδα Τσενέ είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου  με ειδίκευση στα social media και την εταιρική κοινωνική ευθύνη και απόφοιτος του ίδιου Τμήματος

Comments are closed here.