της Μαργαρίτας Κουτσοθεοδώρου
Θα μπορούσαν τα emojis και τα emoticons να λειτουργήσουν ως νέα εργαλεία αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους στο ψηφιακό περιβάλλον; Σύμφωνα με την κυβερνοψυχολογία (αναδυόμενο πεδίο της μελέτης των ψυχολογικών φαινομένων που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες), η απάντηση είναι «ναι».
Μάλιστα, οι κυβερνοψυχολόγοι LindaKaye, StephanieMalone και HelenWall αναφέρουν ότι τα emoticons και τα emojis, των οποίων η χρήση στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (πάνω από το 90% των χρηστών τα χρησιμοποιούν), θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για την ίδια τη «σύγχρονη ανθρώπινη φύση», όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα νέα ψηφιακά Mέσα.
Emojis και emoticons: είναι ήδη πολύτιμα εργαλεία
Σε σχετικό άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό TrendsinCognitiveSciences, οι 3 ψυχολόγοι αναφέρονται σε μία σειρά παλαιότερων μελετών και χτίζουν πάνω στα ευρήματά τους για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
Αρχικά, οι ερευνήτριες εξηγούν ότι υποστηρίζεται πλέον από αρκετές επιστημονικές μελέτες πωςη χρήση των emojis και των emoticons μπορεί να βοηθήσει τη διαπολιτισμική ή διαγενεακή επικοινωνία ως κοινή «γλώσσα».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πράγματι, παλαιότερη έρευνα, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και διερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα με τους γονείς τους στην ψηφιακή εποχή, διαπίστωσε πως η χρήση των χαριτωμένων εικονιδίων, δηλαδή των emojis και emoticons, ήταν καλύτερος κώδικας ενδοοικογενειακής επικοινωνίας συγκριτικά με το τηλεφώνημα, το snapchat και το μήνυμα κειμένου.
Σύμφωνα με το νέο άρθρο των τριών ψυχολόγων, πληροφορίες όπως οι παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χρήση των emojis φαίνεται να μπορεί να παρέχει στους ειδικούς γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όχι μόνο για θεωρητικούς κλάδους όπως η γλωσσολογία, αλλά και για πιο πρακτικούς όπως το μάρκετινγκ.
Όπως εξηγούν σε σχετικό δελτίο τύπου, η χρήση των χαριτωμένων εικονιδίων μπορεί να αποκαλύψει κάτι περισσότερο από τα «επιφανειακά» μοτίβα επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας πως τα emojis θα μπορούσαν να γίνουν εργαλεία, τα οποία αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται και συνδέονται μεταξύ τους στην ψηφιακή εποχή.
Μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον μέσω των emojis;
Τα emojis αποκωδικοποιούν, για παράδειγμα, γράφουν οι ειδικοί, τις προθέσεις του πομπού ενός μηνύματος στο ψηφιακό περιβάλλον, λειτουργώντας όπως οι χειρονομίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή.
«Υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στον τρόπο που χειρονομούμε και τα emojis μοιάζουν πολύ με τις χειρονομίες ειδικά σε αυτόν τον τομέα, κυρίως επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία ως προς το πώς και γιατί χρησιμοποιούμε και τα δύο», σύμφωνα με τη LindaKaye, η οποία συνεχίζει προσθέτοντας πως πλέον οι ειδικοί έχουν τόσα στοιχεία, ώστε παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου (για παράδειγμα, πόσο ειλικρινής ή ανοιχτός είναι), να προβλέπουν αν χρησιμοποιεί ή όχι emojis και, αν το κάνει, με ποιον τρόπο τα χρησιμοποιεί.
Παρατηρεί πάντως σχετικά ότι, αν και πολλοί άνθρωποι στη σημερινή εποχή κρίνουν συνανθρώπους τους με βάση το κατά πόσο χρησιμοποιούν emojis, «πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρήση των emojis μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πού και με ποιους τα χρησιμοποιούμε».
Καταλήγοντας, η ερευνητική ομάδα προσθέτει πως επιβάλλεται να γίνει περαιτέρω έρευνα για τη χρήση emojis και emoticons σε μία προσπάθεια «να επεκταθεί ο βαθμός κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, επικοινωνίας και αντίληψης, στα νέα περιβάλλοντα στα οποία αλληλεπιδρούμε».
Οι τρεις ερευνήτριες φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι τα ψηφιακά δεδομένα είναι ένα νέο, συναρπαστικό πεδίο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε «επανεξέταση πολλών ψυχολογικών εννοιών» και ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους να τις ακολουθήσουν στην εξερεύνηση.