Ο Κώστας Περήφανος είναι Machine Learning & AI specialist. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει ως τομείς ενδιαφέροντος τη Μηχανική Μάθηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας, επικεντρώνεται στην έρευνα, σχεδιασμό και ανάπτυξη εργαλείων Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης για την CompassNews.
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και το πώς επηρεάζεται ο χώρος της δημοσιογραφίας, μέσω των Ψηφιακών εργαλείων δικτύωσης, της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τις παρενέργειες που δημιουργούνται όπως τα Fake news και η προπαγάνδα σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Κώστας Περήφανος περιγράφει τη νέα συνθήκη που έχει δημιουργηθεί με την μετάδοση της πληροφορίας μέσω των κοινωνικών δικτύων, αναφέρει τους τρόπους που αναπτύσσεται μέσω της τεχνολογίας η μηχανική μάθηση, εξηγώντας με απλό και κατανοητό τρόπο πώς γνωστές μας τεχνολογίες όπως η αναγνώριση της φωνής ή η αξιολόγηση των “spam” των email αποτελούν παραδείγματα μηχανικής μάθησης. Ωστόσο –όπως τονίζει- υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο που χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ σημειώνει ότι οι μηχανές δεν βρίσκονται ακόμη σε θέση να έχουν το αποτέλεσμα που μπορεί να αναπτύξει ο δημοσιογράφος.
Ο Κώστας Περήφανος δίνει στον ακροατή τους απαραίτητους ορισμούς και τα παραδείγματα προκειμένου να κατανοήσει τη μηχανική μάθηση –ως μέρος της τεχνητής νοημοσύνης-, στην προσπάθειά του να δείξει πώς οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τους προγραμματιστές επηρεάζουν την καθημερινότητα των δημοσιογράφων και των Μέσων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχουν Μέσα ενημέρωσης τα οποία επιλέγουν την ύλη όχι με δημοσιογραφικά κριτήρια αλλά με βάση αλγόριθμους, οι οποίοι καθορίζουν την επισκεψιμότητα.
Παράλληλα αναφέρεται στη «βιομηχανία» fake news που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. `Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θεωρίες συνωμοσίας’ υπήρχαν πάντα. Οποιοσδήποτε μπορεί να βρει οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτές οι κοινότητες, μπορούν να έχουν διαδραστικότητα μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ακριβώς είναι που οδηγεί στα fake news. Ta fake News δεν είναι το πρόβλημα είναι το σύμπτωμα, δεν είναι η αιτία!»
«Έχουμε αρχίσει να χάνουμε την ικανότητα σαν είδος να σκεφτόμαστε τι είναι ψεύτικο και τι δεν είναι. Ακόμη και σε περιπτώσεις που είναι κραυγαλέα «fake», κόσμος δεν έχει την ικανότητα, δεν ενδιαφέρεται καν, να σκεφτεί αν αυτό που διαβάζει ισχύει ή όχι!» συμπληρώνει ο ομιλητής.
Τη διάλεξη προλογίζει και συντονίζει η Αναπ. καθηγήτρια του ΑΠΚΥ και πρόεδρος του Advanced Media Institute Σοφία Ιορδανίδου, ενώ παρεμβαίνουν οι δημοσιογράφοι Λεωνίδας Βατικιώτης και Ανδρέας Παναγόπουλος, καθώς και φοιτητές του ΜΠΣ «Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία».
Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας ΕΔΜ623 «Ψηφιακές Προκλήσεις της Νέας Δημοσιογραφίας», του ΜΠΣ «Δημοσιογραφία & Νέα Δημοσιογραφία», του ΑΠΚΥ.
Η επιμέλεια πραγματοποιήθηκε από τον Μιχάλη Μίχο.