Αφιέρωμα: Ο κυβερνοπόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (podcasts)

Η Βάλια Καϊμάκη συζητά με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στην καθημερινή εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ «Καθρέφτης» για τις εξελίξεις στον κυβερνοπόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.   Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς το Κίεβο, όλοι παίρνουν τα όπλα για να πολεμήσουν. Άλλοι πραγματικά όπλα, άλλοι τα πληκτρολόγια τους: ένας εθελοντικός «διαδικτυακός» στρατός πολεμά στον…

Fake news

Η γλώσσα της ηθικής στα Μέσα Ενημέρωσης σε περιβάλλοντα κρίσεων

Η βαρύνουσα ιδεολογική λειτουργία της δημοσιογραφικής γλώσσας, η έννοια της αντικειμενικότητας στην αναπαράσταση της είδησης και οι φιλοσοφικές προσεγγίσεις του μιντιακού λόγου σε περιβάλλοντα διαμεσολαβημένα από την τεχνολογία, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απασχόλησαν συστηματικά μία διαδικτυακή δράση του πρόσφατα ιδρυθέντος Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Big Data

Σκέψεις για τα Μεγάλα Δεδομένα: Ο Μεγάλος Αλλότριος

Οι εταιρίες που κυριαρχούν στο διαδίκτυο, δεν νοιάζονται για την ομορφιά του κόσμου. Τα κέρδη τους προέρχονται από τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από τους πελάτες τους και την ικανότητά τους να κατευθύνουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά.

Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στον ψηφιακό δημόσιο χώρο

Η κοινωνική απομόνωση, ο αυξημένος διαθέσιμος χρόνος και η έντονη επικαιρότητα συνθέτουν ένα σκηνικό επιταχυνόμενου μετασχηματισμού του δημόσιου χώρου.