Έναν μοναδικό για τα ελλαδικά μέτρα θεσμό εγκαινίασε το Advanced Media Institute: τη χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων με στόχο την υποστήριξη της πρωτότυπης δημοσιογραφικής έρευνας. Η δημόσια πρόσκληση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΜΙ και συνάντησε ευρεία απήχηση στα Μέσα Ενημέρωσης, καλούσε ερευνητές, επιστήμονες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία, αλλά και δημοσιογράφους και επαγγελματίες των Μέσων να καταθέσουν προτάσεις για καινοτόμο ακαδημαϊκή έρευνα ή έργα παραγωγής και διαχείρισης περιεχομένου, που να συνδέονται με εφαρμοσμένη έρευνα. Από τη βραχεία λίστα των 11 συνολικά ερευνητικών έργων επελέγησαν 3 που θα χρηματοδοτηθούν με 2.000 ευρώ το καθένα, αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση στα 6.000 ευρώ, από 5.000 που προέβλεπε η αρχική πρόσκληση. Μία ακόμη πρόταση, η τελευταία, θα τεθεί υπό την αιγίδα του ΑΜΙ χωρίς ωστόσο να υποστηριχθεί οικονομικά.
Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα θα υλοποιηθούν εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης για το έργο.
Ακολουθεί σύντομη περιγραφή των τεσσάρων προτάσεων:
Χαρτογράφηση του ελληνικού δημοσιογραφικού Twitter: θεωρητική και πρακτική προσέγγιση
Χρυσή Δραγουλά, ερευνήτρια, Τμήμα δημοσιογραφικών σπουδών, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Ηνωμένο Βασίλειο.
Σκοπός είναι η χαρτογράφηση του ελληνικού δημοσιογραφικού Twitter. Η προσέγγισή του θα γίνει μέσω ενός νέου μοντέλου έρευνας, που αντλεί έμπνευση από την ψηφιακή εθνογραφία. Βασιζόμενη σε διδακτορική διατριβή που ολοκληρώθηκε το 2017, η πρόταση στηρίζεται τόσο στη θεωρητική πλαισίωση, όσο και στην εφαρμογή του μεθοδολογικού σχεδίου στην ελληνική πραγματικότητα. Εκ τούτου, η ανάλυση του Twitter θα γίνει σε τρεις διαστάσεις/μέρη. Το πρώτο μέρος, το οποίο θα αποτελέσει και το θεωρητικό υπόβαθρο του ερευνητικού έργου, αφορά το πώς «προσλαμβάνει» η σχετική βιβλιογραφία τη δημοσιογραφική υπόσταση του Μέσου. Το δεύτερο μέρος αφορά την «πρόσληψη» του Μέσου από τους άμεσα εμπλεκομένους, τους υπό μελέτη δημοσιογράφους και για την ανάλυσή της θα πραγματοποιηθεί σειρά συνεντεύξεων. Τέλος, για το τρίτο μέρος, που αφορά την πρακτική χρήση του Twitter και που θα αποτελεί το βασικό κομμάτι του έργου, θα εφαρμοστεί έρευνα μεγάλης κλίμακας στο Twitter. Μέσω ανάλυσης ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της χρήσης του Μέσου, η έρευνα θα αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία της δημοσιογραφίας στην παρούσα πλατφόρμα.
Η επιστροφή του Προμηθέα, ντοκιμαντέρ
Σκηνοθέτης – σεναριογράφος: Κυριάκος Κατζουράκης, ομότιμος καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών ΛΠΘ. Συντονισμός – δημοσιογραφική έρευνα:
Δρ. Λεωνίδας Βατικιώτης. Εικονοληψία, μοντάζ: Θάνος Τσόντας.
Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει τις διακυβεύσεις που συνοδεύουν μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική, στη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες κάθε επιλογής: Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα αναδειχθεί η συμβολή τους στην αναγκαία μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ θα αναζητηθούν και οι επιπτώσεις που οι ΑΠΕ τυχόν έχουν στο περιβάλλον, όπως και το οικονομικό τους κόστος. Για τις παραδοσιακές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, θα εξεταστεί η επιβάρυνση που προκαλούν στον καταναλωτή και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα όσον αφορά τόσο τους ρύπους όσο και το έδαφος και το υπέδαφος. Στο επίκεντρο της διερεύνησης θα βρίσκεται η έννοια της ενεργειακής φτώχειας. Σχετίζεται με την πρόσβαση του πληθυσμού στους ενεργειακούς πόρους, ώστε ανεμπόδιστα να ικανοποιούνται οι πολύπλευρες ανάγκες του. Το ντοκιμαντέρ θα πλαισιωθεί από συνεντεύξεις ειδικών (καθηγητών, τεχνοκρατών, συνδικαλιστών, κ.α.) και επιτόπιες καταγραφές. Όσον αφορά την παραγωγή, θα αξιοποιηθεί πολλαπλώς η δημοσιογραφία των δεδομένων.
Πληθοπορισμός (crowdfunding) με εφαρμογή σε δημοσιογραφικό διαδικτυακό τόπο την εποχή της συμμετοχικότητας
Νίκος Αντωνόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Αγησίλαος Σ. Κονιδάρης, Επίκουρος Καθηγητής MSc, PhD, Σπύρος Ε. Πολυκαλάς, Dr -Ing Αναπληρωτής Καθηγητής.
Ένα σημαντικό ερώτημα που έχει προκύψει αφορά το κατά πόσον η συμμετοχή των χρηστών μπορεί να επεκταθεί στο κομμάτι της χρηματοδότησης των ειδησεογραφικών οργανισμών, με στόχο την οικονομική τους ανεξαρτησία. Η έρευνα στρέφεται στην άρση του διαχωρισμού μεταξύ του εκδότη/επιχειρηματία και του δημοσιογράφου/χρήστη με απώτερο στόχο την ενεργό συμμετοχή πολιτών όχι μόνο στη δημοσιογραφική διαδικασία, αλλά και στις επιλογές βιωσιμότητας του ίδιου του Μέσου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η κρίση αξιοπιστίας των Μέσων ενημέρωσης και η αύξηση των δυσαρεστημένων πολιτών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να συμπορευθεί η δημοσιογραφία με τους ενεργούς πολίτες, μέσω αναδυόμενων δημοσιογραφικών πρακτικών, όπως το crowdsourcing. Ο βασικός στόχος της έρευνας είναι να ελέγξει την υπόθεση ότι τα διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης με το crowdsourcing μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις κατ να υπηρετήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Η απάντηση ερωτημάτων που σχετίζονται με το βασικό ερευνητικό ερώτημα θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά, αξιοποιώντας τη βιβλιογραφική επισκόπηση, την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, την έρευνα κοινού κατά την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.
Η ανθρωπογεωγραφία της σύγχρονης μετανάστευσης: σκιαγραφώντας το προφίλ Σύριων και Ιρακινών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
Bledar Feta, Visiting Research Fellow, Mdpn Λαυρεντιαδου, διδάκτωρ Χωροταξίας και Πολεοδομίας Paris X Nanterre, Αγρονόμος Τοπογράφος
Μηχανικός ΕΜΠ, Dr. Eda Gem, Visiting Research Fellow.
Κατά την περίοδο 2015-2017 πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναζητώντας ασφαλή και καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ελληνικά νησιά και διασκορπισμένοι γύρω από τα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η μελέτη έχει τρεις συγκεκριμένους στόχους. Αξιοποιώντας ποσοτικά και ποσοτικά στοιχεία από ένα δείγμα 1.500 αιτούντων άσυλο στην Αθήνα, η μελέτη επιδιώκει να σκιαγραφήσει πρώτα το κοινωνικοοικονομικό προφίλ του νεοεισερχόμενου πληθυσμού. Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ περιορισμένη γνώση γύρω από τις προκλήσεις της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, θα διερευνήσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία μέσα από καινοτόμο τυπολογία. Τρίτον, η μελέτη θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινής γνώμης, εστιάζοντας σε ανοικτές συζητήσεις και παράγοντας άρθρα για τα ΜΜΕ, προωθώντας ταυτόχρονα και άλλες μορφές διάχυσης, όπως έκθεση φωτογραφίας ή/και παραγωγή ντοκιμαντέρ, όπου θα σκιαγραφούνται οι αναπαραστάσεις των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.