Την αναστολή έκδοσης της μεγαλύτερης ρωσικής εφημερίδας, «Novaya Gazeta», αναπαρήγαγαν ΜΜΕ από όλο τον κόσμο. Για ακόμα μια φορά, η λογοκρισία σημείωσε μια μεγάλη και τραγική «νίκη» απέναντι στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Την «μαύρη» Δευτέρα, 28 Μαρτίου, στον ιστότοπο της εφημερίδας δεν δημοσιεύτηκε καμία είδηση, με εξαίρεση μια αιχμηρή ανάρτηση εναντίον της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εποπτείας των Επικοινωνιών, της Τεχνολογίας Πληροφοριών και των ΜΜΕ, γνωστή ως Roskomnadzor. Στην ανάρτηση αυτή, η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε την αναστολή της κυκλοφορίας του εντύπου, αλλά και τη διακοπή της ενημέρωσης του ιστοτόπου, μέχρι να ολοκληρωθεί η «ειδική επιχείρηση στα εδάφη της Ουκρανίας».
Η «Novaya Gazeta» η πλέον γνωστή, ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας για την κάλυψη πολιτικοκοινωνικών θεμάτων, υπηρετούσε με σθένος την έγκαιρη και έγκυρη δημοσιογραφία ήδη από το 1993. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση των τριάντα ετών λειτουργίας της, το 2021, ο εκδότης Ντιμίτρι Μουρατόβ βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τη Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα, δημοσιογράφο και ιδρύτρια του διαδικτυακού ειδησεογραφικού ιστοτόπου «Rappler», για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου στις πατρίδες τους.
Το Νόμπελ Ειρήνης δεν στάθηκε ασπίδα σωτηρίας απέναντι στη λογοκρισία.
Ο Πάβελ Κάνιγκιν, πρώην δημοσιογράφος της «Novaya Gazeta», φυλακίστηκε το 2019 μετά τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου, στο οποίο υποδείκνυε το Κρεμλίνο ως υπεύθυνο για την υπόθεση MH 17. Η υπόθεση αφορά την κατάρριψη της πτήσης 17 των Malaysia Airlines πάνω από την Ανατολική Ουκρανία το 2014. Ο ίδιος θεωρούσε τότε πως το Νόμπελ θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση και θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας των δημοσιογράφων ενάντια στη λογοκρισία.
Από το 2000 μέχρι και σήμερα, συνολικά επτά δημοσιογράφοι της «Novaya Gazeta» μεταξύ των οποίων ο Γιούρι Στσεκοτσιχίν, η Άννα Πολιτκόβσκαγια και η Αναστάζια Μπαμπούροβα, έχασαν τη ζωή τους, υπηρετώντας την αλήθεια μέσω της έρευνάς τους. Με γνώμονα την προστασία των δημοσιογράφων της, η εφημερίδα πήρε την απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι τη λήξη του πολέμου.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της εισβολής των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, πολλοί ραδιοτηλεοπτικού φορείς και ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στη Ρωσία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εξορίστηκαν, ενώ άλλοι δημοσίευσαν μαύρες σελίδες στα μέσα που διέθεταν με σκοπό να δηλώσουν τη στάση τους απέναντι στην εισβολή. Αιτία των παραπάνω είναι η βούληση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο προβολής της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τα ΜΜΕ της χώρας. Η επίσημη πολιτική γραμμή της χώρας απαγόρευσε στους δημοσιογράφους ακόμα και να χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» και όσοι δεν πειθαρχήσουν με την εντολή, απειλούνται με δεκαπενταετή κάθειρξη.
Με αυτή της την απόφαση η «Novaya Gazeta» πέρασε ένα ηχηρό μήνυμα για την αντίσταση των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεσης.