Tης Σοφίας Ιορδανίδου*
Oι πολλοί μήνες που πέρασαν αφότου επικοινωνήσαμε για τελευταία φορά έχουν επάνω τους τη σφραγίδα της πολύμορφης κρίσης. Της χρηματοπιστωτικής/οικονομικής κρίσης, της κοινωνικής που κουβαλούσε εδώ και πολύ καιρό μαζί της, της κρίσης στην πάντα εξουσιάζουσα και εξουσιαζόμενη πολιτική και φυσικά της έντονης και βίαιης συνειδητοποίησης της κρίσης στο χώρο της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας.
Ένα είναι ξεκάθαρο: παρότι, η πορεία στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι διαφορετική, η κρίση που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια έχει πλέον εγκατασταθεί κεντρικά στη βιωμένη μας πραγματικότητα και οι εκφάνσεις της δεν παύουν να οδηγούν μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης.
Έτσι, στο τεύχος αυτό της Δημοσιογραφίας έχουμε να προτείνουμε από μια προσέγγιση που αγγίζει την ψυχολογική διάσταση της «ζωής στην κρίση» έως μια ανάλυση του πώς ο Τύπος την είδε και την αποτύπωσε.
Καθώς όμως το στοίχημά μας ως έκδοση, αλλά και σαν Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Επικοινωνία και τη νέα Δημοσιογραφία, είναι η συνειδητοποίηση και εμβάθυνση των δεσμών με τον «μεγάλο έξω κόσμο», δίνουμε το λόγο και σε μια τριπλή παρουσίαση του πώς ο κόσμος των media είδε την κρίση να έρχεται, πώς την παρακολούθησε και πώς την αποτύπωσε, με τη γραφίδα του Dean Starkman, βασικού συντελεστή του business section του Columbia Journalism Review (συνεισφορά του CJR). Και σαν φόντο αυτού του αναστοχασμού, βλέπουμε το πώς επηρεάστηκε η ίδια η έννοια της μεσαίας τάξης, φορέα και θύματος ταυτόχρονα της κρίσης.
Όπως παρατηρούσα στο ξεκίνημα αυτού του σημειώματος, έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαμε την τελευταία μας επαφή μέσα από αυτές τις στήλες. Ο σημαντικότερος είναι αυτός που αποτυπώνεται στη δομή αυτού του τεύχους και που είναι το σοβαρό πρόβλημα υγείας του αρχισυντάκτη μας (βασικού συντελεστή της έκδοσης της Δημοσιογραφίας), Σπύρου Α. Βρετού. Όλοι όσοι μετέχουμε σ’ αυτήν την κοινή προσπάθεια, του ευχόμαστε από καρδιάς να είναι γρήγορα κοντά μας και να ηγηθεί και πάλι του εγχειρήματος.
Ευχαριστώ θερµά τους συνεργάτες του έκτου τεύχους του περιοδικού, τόσο από το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών Επικοινωνία και νέα ∆ηµοσιογραφία (ΜΠΣ) όσο και από το «AdvancedMediaInstitute, Εφαρµοσµένη Έρευνα στην Επικοινωνία και ∆ηµοσιογραφία» (Ινστιτούτο), που συνεργάστηκαν άψογα για τη µεταφρασµένη εκδοχή του αφιερώµατος στην Οικονοµία και ∆ηµοσιογραφία.
Θάλεια Παύλου, κοινωνιολόγος και µεταφράστρια· ∆ώρος ∆ωροθέου, τελειόφοιτος του ΜΠΣ και διευθυντής της οµάδας «SocialMedia» του Ινστιτούτου, Αλέξανδρος Χέντον, τελειόφοιτος του ΜΠΣ, ∆ηµήτρης Κτενίδης, τελειόφοιτος του ΜΠΣ και µέλος της οµάδας «Social Media» του Ινστιτούτου· Μαργαρίτα Κυριάκου, τριτοετής απόφοιτος του ΜΠΣ· Μαρία Θάνου, δευτεροετής φοιτήτρια του ΜΠΣ.
* Η Σοφία Ιορδανίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΚΥ, ακαδηµαϊκή υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών «Επικοινωνία και νέα ∆ηµοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστηµίου Κύπρου και πρόεδρος του Advanced Media Institute.