Σκέψεις για τα Μέσα ∆ικτύωσης

Ψηφιακή επικοινωνία και µάρκετινγκ: 15 τάσεις για το 2017
facebook
12 October, 2017
Tagged:
Της Λήδας Τσενέ*

«Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν και πειραματίζονται με νέους τρόπους αφήγησης των γεγονότων, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν ακόμα πιο ελκυστικές τις ιστορίες τους…»

 

Μπορεί να μην είναι η αρχή του έτους για να κάνουμε προβλέψεις, ωστόσο ενόψει του καλοκαιριού και αφού η σεζόν για την επικοινωνία και το μάρκετινγκ ξεκινά δυναμικά και πάλι από Σεπτέμβρη, έχει ενδιαφέρον να δούμε τα trends που κυριάρχησαν στο πρώτο μισό του 2017 και θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

 

1

Το  video παραμένει ο βασιλιάς  του περιεχομένου και μάλιστα το live video κερδίζει συνεχώς έδαφος και η «κάμερα γίνεται το νέο πληκτρολόγιο». Τόσο το Facebook, όσο και το Twitter και το Instagram αντιλήφθηκαν την τάση του κόσμου να μοιράζεται video, αλλά κυρίως να τα παρακολουθεί.

 

2

Γνωρίζατε ότι το WhatsApp έχει 1,2 δισεκ. ενεργούς χρήστες; Σύμφωνα με έρευνες και μετρήσεις, το κοινό προτιμά τη διάδραση μέσω μιας πλατφόρμας προσωπικών μηνυμάτων. Πώς μπορεί να ενσωματωθεί μια τέτοια πλατφόρμα στη στρατηγική μάρκετινγκ και επικοινωνίας μιας επιχείρησης; Πολλές είναι εκείνες που πλέον χρησιμοποιούν το Facebook Messanger ή το WhatsApp για να επικοινωνούν πιο άμεσα με το κοινό τους, αλλάζοντας τα δεδομένα στο πεδίο της εξυπηρέτησης πελατών.

 

3

Το Instagram Stories ήρθε για να μείνει. Από τον Αύγουστο του 2016, ημερομηνία λανσαρίσματός του, οι μετρήσεις δείχνουν περίπου 100 εκατ. χρήστες, μέγεθος που συνεχώς αυξάνεται και προτρέπει τους επαγγελματίες της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ να το αξιοποιήσουν στο μέγιστο.

 

4

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα οδηγήσει τις εξελίξεις και στο δεύτερο μισό του 2017. Ήδη η εφαρμογή ειδικών φίλτρων – facial lenses – τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram αποτελεί την πρώτη ένδειξη.

 

5

Τα περισσότερα από τα μεγάλα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει απευθείας αγορές. Το λεγόμενο “social shopping” αποτελεί την απόλυτη τάση, αφού τα social media  αποτελούν πλέον το δεύτερο πιο δημοφιλές δίκτυο, όταν κάποιος ψάχνει να κάνει μια διαδικτυακή αγορά.

 

6

Βασική μέριμνα των περισσότερων οργανισμών είναι να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες τους. Η αύξηση της χρήσης chatbots λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού ανά πάσα στιγμή ο πελάτης μπορεί να λαμβάνει άμεσα απαντήσεις σε κάθε του ερώτημα.

 

7

Η μάχη κατά των ψεύτικων ειδήσεων φαίνεται να γιγαντώνεται, καθώς πλέον το 90% των νέων επιλέγουν να ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου. Ήδη το Facebook και η Google  ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες που το περιεχόμενό τους είναι παράνομο και παραπλανητικό. Σίγουρα, αυτό είναι μόνο η αρχή.

 

8

Οι πολίτες-καταναλωτές ζητούν όλο και μεγαλύτερη διάδραση με τα brands των οποίων τα προϊόντα και τις υπηρεσίες επιλέγουν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να απομακρυνθούν από τις αυτοματοποιημένες λύσεις και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στο να ακούνε το ακροατήριό τους και να κτίζουν οργανικές, μακροχρόνιες σχέσεις μαζί του.

 

9

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι εδώ. Ήδη βλέπουμε να διακινούνται, μέσω social media, video που ενσωματώνουν τέτοιου είδους τεχνικές, με  μεγάλη μάλιστα απήχηση.

 

10

Οι χρήστες των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεγαλώνουν ηλικιακά. Σύμφωνα με έρευνα του e-marketer, μέχρι το 2020 το 54,1% των χρηστών θα είναι άνω των 35.

 

11

Η αξιοποίηση των social influencers, όσων δηλαδή έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τη γνώμη του κοινού στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί μονόδρομο για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 84% συνεργάζεται με έναν τουλάχιστον social influencer στο πλαίσιο μιας καμπάνιας.

 

12

Η στροφή στην παραγωγή προσωποποιημένου περιεχομένου παγιώνεται και το 2017, καθώς παραμένει η ανάγκη για μεγαλύτερη επένδυση στα analytics, αλλά και στη σωστή στόχευση κοινού.

 

13

Οι CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο. Σύμφωνα με την έρευνα Social CEO του 2015 (με δείγμα τη λίστα του Fortune, Fortune 500 CEOs), το 61% των CEOs έχει μηδαμινή παρουσία στα social media. Όμως, αυτό αλλάζει σταδιακά, ειδικά με την προσθήκη των ειδικών business features στις μεγαλύτερες πλατφόρμες (Facebook, LinkedIn κ.λπ.).

 

14

Η διαφημιστική δαπάνη για τις διαφημίσεις στις φορητές συσκευές αυξάνεται συνεχώς, όπως συνεχώς αυξάνονται και οι χρήστες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των διαφημιστικών εσόδων του Facebook προέρχεται από mobile ads.

 

15

Έρευνες δείχνουν ότι αρκετές επιχειρήσεις δηλώνουν έλλειψη ή κενά ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζομένων σε αυτές, γεγονός που αποτελεί τόσο απειλή, όσο και ευκαιρία, καθώς οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης κάθε σύγχρονης επιχείρησης.

 

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας; Σίγουρα είναι στοιχεία τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουν, όταν σχεδιάζουν τη στρατηγική τους. Πρωτίστως, όμως, μας αποδεικνύουν ότι το πεδίο της ψηφιακής επικοινωνίας και του μάρκετινγκ είναι δυναμικό και εξελίσσεται διαρκώς. Προκειμένου να μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί και να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά, χρειάζεται συνεχή ενημέρωση, ευελιξία και κατανόηση των νέων αναγκών της αγοράς, κυρίως όμως των καταναλωτών.

* Η Λήδα Τσενέ είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.