Σκέψεις με αφορμή το AMIRetreat2023
Μερικές σκέψεις με αφορμή το Συνέδριο AMIRetreat2023, με τίτλο «Ψηφιακές Πλατφόρμες και Δημοκρατία: Δημοσιογραφία και Πολιτική Επικοινωνία σε έναν κόσμο πολυκρίσης»
Η δημοσιογραφία online
Μερικές σκέψεις με αφορμή το Συνέδριο AMIRetreat2023, με τίτλο «Ψηφιακές Πλατφόρμες και Δημοκρατία: Δημοσιογραφία και Πολιτική Επικοινωνία σε έναν κόσμο πολυκρίσης»
Παρουσίαση της πολιτικής και οικονομικής γεωγραφίας της Ενημέρωσης, μέσα από το πρίσμα του Τοπικού Τύπου στην Ελλάδα.
Έχει πάψει να αποτελεί πλέον αντικείμενο ανάλυσης η κυριαρχία της σημερινής κυβέρνησης στον μαγικό κήπο των ελληνικών μήντια.
Οι εποχές που οι πολίτες ένιωθαν ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να ελέγξουν την εξουσία μοιάζουν πολύ μακρινές.
Η χώρα μας παραμένει ένας διεθνικός προορισμός, με παγκόσμια ανάδειξη στα διεθνή ΜΜΕ, μέσα από την αρχαία Ιστορία και τον παραδοσιακό μας πολιτισμό Της Γεωργίας Τσατσάνη Ζώντας εκτός Ελλάδος στην ερώτηση από πού είμαι και πριν αποκαλύψω τη χώρα, οι εκτιμήσεις έγερναν προς το Ιράν και ενίοτε την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι η…
Δύο πρόσφατες έρευνες δείχνουν την πτώση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αλλά και τη σύνδεση που έχει η αμφισβήτηση των ΜΜΕ με τη γενική απαξίωση των θεσμών. Μια σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα. Μια από τις λίγες χώρες στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτο Ρόιτερς της Οξφόρδης που βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα στην εμπιστοσύνη…
Μήπως απορείτε γιατί εξαφανίστηκε από τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η έρευνα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για την στάση των πολιτών απέναντι στην Ουκρανία; του Λεωνίδα Βατικιώτη Η απάντηση βρίσκεται στις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σε Ελλάδα και Κύπρο: Απαντήσαμε «λάθος», όπως «λάθος» είχαμε απαντήσει στα δημοψηφίσματα του 2004 και του 2015! Και το αποτέλεσμα…
Τα ΜΜΕ διατηρούν ζωντανή την παράδοση της λαϊκής μουσικής για τις νέες γενιές των Ελλήνων, την κατεξοχήν έκφραση της δισυπόστατης ταυτότητας του Νέου Ελληνισμού. Της Γεωργίας Τσατσάνη Η ελληνική δημοτική μουσική Στον 20ο αιώνα όταν η προφορικότητα έγινε αντικείμενο μελέτης στα Βαλκάνια, ο Ελβετός ερευνητής Samuel Baud-Bovy (1906-1986) με δυο έρευνες σε Κρήτη και…
Το καλαίσθητο αφιέρωμα post mortem σε έναν μεγάλο δάσκαλο ο οποίος άσκησε τη δημοσιογραφία όχι μόνο ως επάγγελμα, αλλά κυρίως ως τέχνη
Η μεγαλύτερη ρωσική εφημερίδα, Novaya Gazeta, ανέστειλε την έκδοσή της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η παγκόσμια άνοδος στο κόστος του δημοσιογραφικού χαρτιού δημιουργεί οικονομική ασφυξία στις τοπικές εφημερίδες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσιάζει τα ίδια στοιχεία χάους και συνοδεύεται από έναν πόλεμο προπαγάνδας, όπως όλοι οι σύγχρονοι πόλεμοι.